Kako je Dodik “završio” Varheljija: Za usvajanje dvije strategije dobit će projekte od 600 miliona eura

a

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pojasnio je detalje današnjeg sastanka sa povjerenikom EU za proširenje Oliverom Varheljijem. Dodik je rekao da je razgovor sa Varheljijem bio "dobar".

Kako je rekao Dodik, Varheljiju je izrazio zahvalnost za veliku posvećenost i njegovo zalaganje da se ubrza evropski put BiH.

"Dobio sam obećanje da će sredstva EU namijenjena Republici Srpskoj biti odblokirana, što će omogućiti nastavak izgradnje na koridoru 5C od Doboja do Vukosavlja, i to je veoma dobra vijest. Za mene je važno da sam komesaru uspio da kažem da je vrlo čudno da imamo status kandidata, a da se zadržava lažni visoki predstavnik, koji nema nikakvu moć i koji se lažno predstavlja, kao i sudije Ustavnog suda BiH, koje su stranci", naveo je Dodik.

Dodao je da oni (EU) imaju stav da je sada najvažnije davanje statusa kandidata i da će se vidjeti na koji način će se rješavati to pitanje.

"Potvrđeno je da će BiH u decembru dobiti kandidatski status, te da to ne treba da bude uslovljeno, kao i da postoji sporazum o migrantskoj politici i kontakt tački u BiH za saradnju s Europolom. Vjerujem da će na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj ćemo predložiti Nebojšu Radmanovića za kolegijum, na osnovu dogovora kojeg imamo sa HDZ-om, biti formiran zajednički kolegijum, a vjerujem da ni Osmorka neće imati ništa protiv, tako da već prvog možemo imati formiran kolegijum i nastaviti dalje s formiranjem institucija vlasti u BiH", dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je čudno da, iako nisu razgovarali s Osmorkom, opozicija koja to radi uporno okrivljuje SNSD, budući da u pregovorima koje su vodili s Osmorkom nisu uspjeli da osiguraju drugog delegata.

"Svođenje te teme ponovo na Milorada Dodika je potpuno pogrešno. SNSD treba da ima četiri delegata, radi se o pravoj reprezentaciji Republike Srpske, koja treba da na nivou BiH s partnerima postiže dogovore ako je moguće, ako nije moguće, onda da energično, bez oklijevanja, brani interese Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Iako Dodik ove zaključke prikazuje kao svoju pobjedu, treba napomenuti da se usvajanje strategije migracije i kontakt tačke za Europol podrazumijeva kao nešto što je odavno trebalo biti učinjeno kao sastavni dio procesa EU integracija.

Prema svemu sudeći, Dodikove ucjene urodile su plodom, s obzirom da će mu EU odblokirati projekte, uprkos tome što se više puta javno svrstao na stranu Rusije.