Kombinacije iz moždanog udara: Kako je građanska postala islamska država

Dragan Čović je u februaru 2018. godine je u Briselu pred blokom narodnih stranaka prvi put rekao da je građanska BiH islamska država. Ovih dana je ponovio: „Danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država, to znači klasičan unitarizam, a to vam znači islamsku državu“.

Izrekao je ozbiljne optužbe da je Islamska zajednica BiH uticala na izbor Komšića. Reis Husein Kavazović nije ni spomenuo Željka Komšića. Sedam dana uoči izbora Večernji list je napravio intervju sa reisom Kavazovićem, u kojem je naslov bio: „Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda“. Radi se o najgoroj vrsti podmetanja. Čović  je, uostalom, do juče bio ateista a onda preko noći političkim kanalima došao do vjere u Boga. Križ na Humu iznad Mostara, preko 30 metara visok. Križ iznad Stoca sa 14 betonskih postolja, križevi iznad  Čapljine, Jajca, iznad Konjica, Livna...  I nikom ništa. Nema prigovora za radikalizam, za katolički fundamentalizam.

Ne znam da li je neko toliko lud da usred Evrope i pomisli na islamsku državu? Ustav Bosne i Hercegovine daje apsolutno kolektivno pravo svim narodima. Dakle, kako je moguće, da neko i pomisli na nešto što je neodrživa glupost? Islamska zajednica BiH direktno zagovara sekularizam, što je nedavno jasno rekao i reis Husein Kavazović. Ne postoji  niti jedan dokaz da je IZ BiH na bilo koji način protežirala bilo koju stranku ili političkog kandidata uoči prošlih izbora. Imamima u BiH i inostranstvu je decidno preporučeno da uoči izbora ne govore o izborima i politici.         

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica je juče izjavio da članovi Predsjedništva SDS-a, koji se zalažu za razgovore sa SNSD-om i ostalim partijama...imaju snažnu podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

Sjetimo se da su predstavnici SPC-a javno podržavali srpske vojne i paravojne formacije, dok su se spremali na najgore zločine. Srpska crkva se okrenula protiv Miloševića nakon što je prestao podržavati bosanske Srbe. Nazivali su ga bezbožnikom a onda se mudro ušutilia kad je otpremljen u Hag.

Čović danas ponavlja identične rečenice kakve je imao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.  

„Mi bismo mogli izgubiti Bosnu i Hercegovinu definitivno ukoliko bismo zaboravili da postoji ta težnja da se stvori građanska, a to znači slamska država u Bosni i Hercegovini“, rekao je Franjo Tuđman 17, septembra 1992. u Banskim dvorima, tokom razgovoru političkog rukovodstva Republike Hrvatske sa predstavnicima HDZ-a BiH. U svojim tiradama Tuđman je ponavljao tu istu tvrdnju da je građanska država BiH – islamska država BiH. Nakon tih tvrdnji Tuđman kaže da treba poticati hrvatstvo kod Bošnjaka Muslimana „da bi se orijentirali više na Hrvatsku“. Kad mu treba, onda su Bošnjaci Muslimani ne samo građanski, nego i anacionalni, pa kao takvi skloni hrvatstvu:  „Ali za sada,bez obzira na to što ih prilike na to prisiljavaju, oni su ipak u cjelini orijentirani na to da stvore od Bosne i Hercegovine tu svoju građansku, što će reći islamsku državu“.  Tuđman je nekoliko minuta prije te kombinacije građanskog i islamskog  rekao kako su „Sarajevo i bošnjački dio BiH pretvoreni u ruševine“.

Na jednom drugom skupu će reći: „Ta građanska država, što se tiče budućnosti Hrvatske, za nas je ne manji problem nego što ga danas imamo“(a to su brojni vojni porazi u borbama protiv Armije RBiH). Do tog septembra su napravljeni i otkriveni brojni konclogori od srpske strane, a samo u Prijedoru, na sjeveru Bosne je ubijeno više Hrvata nego u svim hrvatskim gradovima, približno koliko i u Vukovaru. To nikad nije spomenuo. Jedni problem su mu Bošnjaci. Kao, uostalom i Čovću koji više i ne obraća pažnju na onih nekoliko hiljada Hrvata, preostalih u RS.

Tokom skupa u septembru 1992. Tuđman i otkriva karte: Podjela BiH ! „Jedan dio Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povjesna zemljica Bosna...“

Godinu dana kasnije, zbog niza vojnih poraza od moćne Armije te zemljice Bosne, bude definitivno prisiljen da potpiše Vašingtonski sporazum. Tuđman u razgovoru sa HDZ-om BiH 15. septembra 1993. kaže razočarano: „Amerika i Njemačka su stale na muslimansku stranu... Oni se sada hoće pokazati prema muslimanskim zemljama i dobiti od (Bosanskih) Muslimana tu, još jednu evropsku zapadnu, prozapadnu muslimansku grupaciju“... Tad je građansko muslimansko kod Tuđmana ipak prozapadno. Kad treba Bošnjaci mogu biti građanski i muslimanski istovremno, a onda i Hrvati, po potrebi. „Treba nam sporazum (Vašingtonski, op. a.) da dođemo do mira i da spriječimo sankcije protiv Hrvatske“, koje su bile spremne nakon javno prikazanih konclogora u Hercegovini i brojnih zločina nad Bošnjacima). Tada Tuđman govori: „Trebalo bi između hrvataske i bosanskomuslikanske republike razvijati odnose tako da dođe do njihovog zbliženja u okviru unije, do jedne zajednice država koja bi onda stupila odmah u konfederaciju sa Hrvatskom“.

Čović danas ponavlja ove Tuđmanove sklopke o građanskoj državi BiH, koja je istovremno i islamska. Nešto što je samo po sebi kontradiktorno i nespojivo, što  čak i Tuđman odbacio, danas oživljava Dragan Čović. Naime, toliko uvjerljivo liči na prvog hrvatskog predsjednika, da gotovo istovjetno izvrće usne poput Tuđmana. Koliko se zna Tuđman je u mlađim danima, u beogradskom periodu, kada je bio direktor FK Partizan, imao manji moždani udar od kojeg se brzo oporavio. Čović nije imao moždani udar, ali dok govori vrlo uvjerljivo podsjeća na Tuđmana. Vjerovatno se u te govore može dodati i ova akrobatska tvrdnja: Građanska država je islamska država. Pitam se samo kako se sa ovim nerazumnim optužbama snalaze ljevičari poput Komšića, Kojovića, Nikšića itd 

/S. Omeragić/