Kako je izgledala prva posjeta Michaela Schumachera postratnom Sarajevu

.
Svjetski prvak u Formuli 1 Michael Schumacher dvaput je bio u Bosni i Hercegovini u sklopu humane misije. On zbog svoje dobrodušnosti i prizemnosti ima mjesto u srcima svih stanovnika naše države.

Sarajevo je posjetio 1996. i 1997. godine kao učesnik UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijaliziranu bolnicu za djecu koja su ranjena tokom proteklog rata. Associated Press je objavio kako je izgledala Schumacherova prva posjeta.

U jutarnjim satima stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a dočekali su ga pripadnici IFOR-a i lokalno stanovništvo. Nasmijani Michael je podijelio autograme, a zatim sjeo u kombi.

Volim ovaj grad. Dolazim zbog djece kojoj želim posvetiti najviše pažnje. Vjerujem da će i druge poznate ličnosti slijediti moj primjer i posjetiti Sarajevo", kazao je ranije.

 

Sarađivao je s organizacijom Hope '87, koja je finansijski pomagala ranjenim ljudima i pružala usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Također je pomagala radu Merhameta koji je tada izrađivao proteze za ruke i noge i druga medicinska pomagala.

 

Schumacher je 2013. godine doživio tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Udario je glavom o kamen i pao u komu, a porodica ne želi otkrivati detalje o njegovom trenutnom stanju. Zadesila ga je teška sudbina, a Sarajlije ga nisu zaboravile.

Članovi udruženja Obojena klapa Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić su prije nekoliko dana oslikali Schumacherov lik na fasadi jedne od zgrada u Aerodromskom naselju.

Pogledajte video OVDJE