Kako je izgledao “početak kraja" Kamberove ere u Sanskom Mostu: Dan mrtvih birača

kmb
Novinar i urednik portala Istraga.ba, prvi je bio u Sanskom Mostu, na licu mjesta i zabilježio "početak kraja" Asima Kambera

 

Jučer je  na području Sanskog Mosta izvršena policijska akcija u kojoj su pretreseni objekti i prostorije, koje koriste troje osumnjičenih.

Istraga Tužilaštva BiH bila je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela izborne prevare za koje se sumnja da su počinjena tokom općih izbora u BiH 2018. godine.

Uhapšen je Asim Kamber, zastupnika SDA u Parlamentu FBiH i njegovi saradnici. Novinar i urednik portala Istraga.ba prvi je bio u Sanskom Mostu, na licu mjesta. Priču Avde Avdića prenosimo u cjelosti:

- Sabahski ezan nas je zatekao tik pored gradske džamije. Prešli smo ravno preko mosta na Sani i na Trgu Ljiljana nas je dočekao hodža. Bivši. Ili, kako će kasnije objasniti Asim Kamber, decertificirani hodža, koji je robijao zbog prevare. Zove se Muhamed Zekotić i on je svjedok pokajnik.

“Tu je SIPA”, radosno nam pokazuje crni kombi na kojem piše – POLICIJA.

Iz jednog stana vidi se svjetlo. Tu živi Asim Kamber, dugogodišnji krajiški vladar, SDA-ov moćnik, federalni zastupnik i bloger. Pripadnici SIPA-e netom su ušli u stan i traže materijalne dokaze koji će potkrijepiti iskaze svjedoka, što zaštićenih, što onih nezaštićenih, da je baš Asim Kamber 2016. i 2018. godine organizovao izborne prevare.

Recimo, ostalo je zabilježeno da je Haris Seferović “svojeručno” potpisao da je baš u Sanskom Mostu glasao 2016. godine. Pravi potpisnik nije očekivao da će neko provjeriti da je Seferović baš tog dana igrao utakmicu španske Primere. Ili, ko bi još  znao da će nekad neko provjeriti da li su na biračkom mjestu Mahala 2 glasali mrtvi. Istraga je još prošle sedmice objavila tri imena. Ali ima ih još.

Pola je sedam i Sanski Most se već budi. Dolazi bivši Kamberov vozač, simboličnog imena – Amir Zukić.  I on je svjedok pokajnik. Učestvovao je u brojnim izbornim malverzacijama po nalogu Asima Kambera i onda se popravio. Svjedočio je pred državnim tužiteljima o brojnim malverzacijama. Jutros je došao da se uvjeri da je “počeo kraj Kamberove ere u Sani”.

“Evo i Cuce”, predstavlja nam Zekotić dobro poznato lice – Ermina Karića.

Sad već imamo dva kandidata za općinskog načelnika na jednom mjestu. I Cuco i Zekotić žele na narednim izborima da postanu načelnici Općine Sanski Most. Nazivaju sebe jedinom Kamberovom opozicijom. Cuco se predstavlja kao humanitarac i aktivista. Vadi telefon i počinje živi prijenos na Facebooku. Objašnjava svojim pratiocima da je “papa pao”. Onda iz džepa vadi drugi telefon i svojim gledateljima pušta arhivski snimak Alije Izetbegovića.

“Nemojte glasati za one koji su se pretvorili u lokalne moćnike”, govori Alija na jednom telefonu dok Cuco kameru drugog drži usmjerenu tako da njegovi gledatelji vide poruku “rahmetli predsjednika”.

Dobro se već razvidnilo i već su pune okolne kafane koje prate policijske aktivnosti ispred Kamberovog stana. Zekotić već ulazi u žustru raspravu sa “nekim Kamberovim ljudima”. Optužuje ih da su oni ubili generala Mehmeda Alagića, a oni njega da je presuđivani prevarant robijao, i koji je otpušten iz Islamske zajednice jer je krao ilimihale. Verbalna prepirka je kasnije završila u policiji. Pale su međusobne prijave za prijetnje.

Elem, došao nam je haber da je u toku pretres Općine Sanski Most. Trčimo gore, ali Cuco je već u direktnom prijenosu. Šeta ispred zgrade Općine i objašnjava naciji da je došao dan za obračun sa Kamberovom diktaturom.  S prozora ga slika jedan službenik. Cuco ulazi u prepiru uživo. Kratka prijetnja da će “porazgovarati nakon svega”.

“Ma, neće”, banalizuje Brico čija se radnja nalazi ispred Općine. Kaže da se ništa neće desiti. Jer se proteklih dvadeset godina ništa ne dešava. Cuco uvijek snima, ovi mu, kao, nešto prigovore i sve se izgubi.

“Nama od tog ništa. Sve se nešto svađaju, a sve beveze”, objašnjava Brico.

Aktivista, humanitarac i kandidat za načelnika, poznatiji kao Cuco, nastavlja svoju šetnju kroz grad. Likuje zbog pobjede nad Kamberom. A Asima u gradu već nema od ponedjeljka. Na vrijeme se otisnuo u Sarajevo, pa ga službenici SIPA-e nisu našli kući. Kasnije će se sam prijaviti u centrali SIPA-e u Sarajevu. Malo dalje od Rudnika Kamengrad, na čijem je poslovanju, zajedno sa Lagerom, održavao političku moć. I tako Sanski Most pretvorio u – Kambergrad.