Kako je Konaković na ‘slučaju Bogićević’ i genetskoj predodređenosti uništio vlastitu stranku

asd
Političke stranke nastaju na raznim idejama, a jedna od takvih je i da kritički napadate loše pojave kod vladajuće stranke, uočite svaku njihovu anomaliju, javno na nju ukažete i kažete da ste protiv i da nikada ne biste takvo nešto napravili. Građani- birači vam povjeruju i daju vama povjerenje, jer žele da se takve pojave prekinu i više ne dešavaju. Dakle, takve stranke, u pravilu ne dobiju povjerenje građana na nekoj svojoj viziji, rješenjima i politici i zato što su to birači prepoznali i zbog toga su ZA njih, nego zbog toga što su birači PROTIV onih vladajućih i žele da ih se riješe. To se na zadnjim izborima, najvećim dijelom desilo stranci koja nosi naziv Narod i pravda, a na čijem čelu je Elmedin Konaković, nekadašnji zastupnik i premijer Kantona Sarajevo, visoki kadar SDA. Posebno je veliki broj glasova dobio upravo u Sarajevu, jer je govorio o zaustavljanju porodičnih imenovanja, stranačkih zapošljavanja, protiv Seke i Bakira, ali je dobio i neke mandate izvan Sarajeva, iako su radi većinom o kadrovima koji su ovoj stranci pristupili iz nekih drugih stranaka, najviše iz SDA i Radončićevog SBB-a.

I onda, kad je prvi put dobio šansu da pokaže da je drugačiji, Konaković je do kosti ogolio sam sebe, pokazao se kao nedorasli i licemjerni političar koji na najvažniju imenovanu funkciju u gradu Sarajevu- na poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća, predloži sina od osnivača i političkog direktora svoje stranke, koji je, uz to i njegov vjenčani kum. Od 7 gradskih vijećnika, od kojih su drugi dobili i po skoro tri puta više glasova od njegovog kumčeta, on imenuje Jasmina Ademovića i insistira da ga svi ostali podrže.

Zbog unutrašnjeg otpora, takvom nepotizmu, u redovima vlastite stranke, a i među koalicionim partnerima iz SDP i NS, da bi iskontrolisao procese, traženo je od vijećnika da prilikom glasanja označe listić nekom tačkicom, križićem, plusićem, kako bi se znalo ko je kako glasao. To rezultira time da glasanje bude poništeno, jer je uočeno više oštećenih, šaranih listića, a njegovo kumče, za koje je tvrdio da će imati 18 glasova, dobije samo 10 glasova na izboru, što je nedovoljno, jer je potrebno minimalno 15 glasova za izbor na tu poziciju. Da stvar ode dalje, uvidjevši čime se ovi ljudi služe i kako zbog nepotizma, da bi progurali svoje bližnje na pozicije u Gradu Sarajevo, ne biraju sredstva, Bogić Bogićević, koji je ranije prihvatio kandidaturu za gradonačelnika, ekspresno se povlači iz utrke i neopozivo odustaje od kandidature.

U pismu jasno ukazuje da odgovornim vidi’ Četvorku’ i dalje ne želi u tome učestvovati. Kad se povećava pritisak na Konakovića da odustane od kandidature svoga kumčeta, jer je time doveo u pitanje i na kraju upropastio i kandidaturu Bogića Bogićevića, on ide korak ide i ‘objašnjava’ zašto je kandidatura sina njegovog političkog direktora i kuma ‘najbolja opcija za Sarajevo’ i tada do dna ogoli svoj profil i politiku svoje stranke rečenicom da su ‘izabrali genetski predodređenog Ademovića’. Toliku količinu neznanja, gluposti, šovinizma, a mnogi se mediji nazvali i fašizmom, odavno neko nije izgovorio na ovim prostorima. Javno priznanje da na najvažnije funkcije ‘pravo prvenstva’ imaju babini sinovi, oni sa krvnim srodstvom njegovih stranačkih prijatelja i njemu bliski je bio pucanj u kičmu vlastite političke ideje koju je, sada je svima jasno lažno i licemjerno gradio.

Znači, džaba škola, znanje, sposobnost, zasluge u miru, očevi kojinsu ratovali i borili se za ovu zemlju u ratu, djeca koja su danas djeca šehida, talentirani... sve to nije mjerilo, nego je prioritet ‘genetski predodređen kadar’. Strašno zaista, u vremenu u kojem živimp da smo na taj stadij došli. 

Svjesni su toga i mnogi mediji koji su Konakoviću u posljednje vrijeme davali i ogromnu podršku, a na sinoćnjoj tv emisiji, poznati mu novinar precizno pojasnio da nema razlike između njega i Bakira kojeg kao kritikuje i da se s takvom politikom vrati u SDA, jer on više ne može biti nikakva promjena u BiH. 

Tako se ogolila i rasula jedna politička priča, koja je budila nadu, ali neznanje, populizam i licemjerje ne mogu dugo ostati prikriveni. Na kraju oni uvijek sami sebe ogole i tako brzo ispušu balon koji su na tim šarenim lažima i puhali.