Kako je to maloljetnik uspio naučiti da puca i smiju li djeca ići u streljane?

.
Streljaštvo samo po sebi je sport, olimpijska disciplina i to treba razlikovati od streljaštva kao vida rekreacije. Kako su rekli iz streljana, svako od nas može zakupiti termin, ali ne svugdje

 

Dječak koji je danas pucao u O.Š. Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu i ubio 8 učenika i jednog radnika obezbjeđenja koristio je oružje svoga oca, koje je u legalnom posjedu. On je naučio da puca upravo sa roditeljem, posjećujući streljane, a i ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić se osvrnuo na to uz riječi: "Da li dijete od 12, 13 godina treba da zna pucati?".

Iz srbijanskog Telegraf.rs su s tim u vezi pozvali streljane u Beogradu kako bismo provjerili koliko često djeca dolaze kod njih na obuku za pucanje.

Kako je rečeno za Telegraf, streljaštvo samo po sebi je sport, olimpijska disciplina i to treba razlikovati od streljaštva kao vida rekreacije. Kako su rekli, svako od nas može zakupiti termin, ali ne svugdje.

U streljačkim klubovima su dodali da se u streljaštvu kao sportskoj disciplini koristi vazdušno oružje bez bojeve municije i da se učesnici pripremaju za vrhunska takmičenja. Onog trenutka kada se koristi vatreno oružje, postoje pravila kako se ona koriste, uz prisustvo asistenta ili trenera i uz mnogobrojna stroga pravila kada je sigurnost i učesnika, ali i drugih u pitanju.

Ipak, kako su istakli, problem se javlja kada se u pojedinim streljačkim klubovima njihovi prostori iznajme za streljaštvo kao rekreaciju i tada se tokom tih zakupljenih termina može koristiti i vatreno oružje i obučavati za njegovo korištenje, a ne za potrebe sporta i tu treba "jasno napraviti razliku".

Iz pojedinih streljana su saopćili da nisu sigurni da li je zakonom regulisano da li maloljetna lica mogu da barataju vatrenim oružjem u njihovim prostorijama.

Foto: Ilustracija/ Canva/