Kako je pisao Skender Kulenović: Bratstvo i jedinstvo sačuvat će BiH od neprijatelja

.
Bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović je u decembru 1943. za Oslobođenje napisao izvještaj sa Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, a sarajevski Ven je u novembru 1982. prenio nekoliko najzanimljivijih odlomaka teksta. Dio prenosimo u nastavku.

"Bratstvo naših naroda na tlu Bosne i Hercegovine - to je malj ravno u čelo švapskoj i četničko-ustaškoj pogani! Tu ga učvrstiti znači položiti nesalomive temelje zgradi koju danas krvlju i kostima zidamo. To jasno osjećamo mi iz Bosne, ali, u istoj mjeri, svjesni su toga i naši drugovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, čitave naše domovine", napisao je Kulenović.

U nastavku piše o važnosti osnaživanja bratske zajednice na tlu BiH.

 

"Osnažiti bratsku zajednicu na tlu gdje su krvni naši dušmani htjeli da stvore zvjerinjak bratoubica, znači iščupati glavno korijenje svim neprijateljima našeg naroda u čitavoj našoj zemlji - ta misao oštro iskače, odmah u svečanom dijelu skupštine, iz srbijanskih, hrvatskih i slovenačkih pozdrava i pozdravnih riječi čitave naše otadžbine kao cjeline", piše.

 

Prenosi i riječi predsjednika AVNOJ-a, doktora Ivana Ribara: "Naše divizije junački se bore širom BiH, ali ne samo za to da oslobode BiH, nego da učine zauvijek kraj zavadama naroda hrvatskog, srpskog i muslimanskog, da protjeraju okupatora i unište izdajnike".

 

Navodi i kako je BiH najkomplikovanija zemlja u Evropi, pa ako se u njoj ostvari bratstvo Srba, Hrvata i Muslimana, njega neće biti teško ostvariti i između Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i čak Bugara.