Kako je planirao Mladić 1992. godine: To je, ljudi, genocid

Tokom iznošenja monstruoznih tvrdnji sa skupštinske govornice u Banja Luci, vrijeđajući žrtve genocida i spočitavajući Bošnjacima da su sami krivi zbog onoga što im se dogodilo, Milorad Dodik danas je otišao i korak dalje.

- Bošnjaci su planirali genocid da bi Amerika bombardovala Srbe, ustvrdio je Dodik bez ikakvog utemeljenja.
 
A ko je i kako planirao genocid najbolje potvrđuje govor ratnog zločinca Ratka Mladića na Skupštini bosanskih Srba održanoj 12. maja 1992. godine, kada je ustvrdio da “šest tačaka koje se trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske znače - genocid”.
 
- Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid,rekao je tada Mladić.
 
Da stvari budu jasne, Mladić se nikako nije usprotivio tadašnjem političkom i planiranom genocidu. U nastavku svog govora to je i potvrdio prezentirajući pakleni plan zauzimanja Sarajeva, pojašnjavajući prisutnima da Muslimani nemaju kuda.
 
- Nemaju kuda jer je glava aždaje fundamentalizma ispod našeg čekića, poručio je tada Mladić.
 
Filipović: Dodik priča gluposti 
 
Akademik Muhamed Filipović je u izjavi za Vijesti.ba glupom okarakterisao Dodikovu tvrdnju.
 
- To su gluposti, idiotizmi. Tezu o genocidu nisu otkrili Bošnjaci, nego Srbi, jer je meni lično Nikola Koljević, kad smo se sastali u Ženevi, pošto smo mi zemljaci i znamo se iz djetinjstva, rekao: "Tunjo, strašne su se stvari desile u Prijedoru. Ubijeno je 30.000 ljudi. To se mora zaustaviti". A ja sam mu na to odgovorio: "Pa, prestanite ubijati. Ko ubija? Kakva vojska tamo postoji? Postoji li neka vojska osim vaše? Prestanite ubijati!" - govori Filipović.
 
Ističe kako Dodik nije bio u toku tih stvari, te da "vjerovatno u to vrijeme nije bio ni tako ekstremni Srbin, jer je za sobom još imao komunističku repinu".
 
Uostalom, činjenicu da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid potvrdila su dva međunarodna suda, i ma koliko to Dodik negirao te činjenice neće se promijeniti.