Kako je prof. dr. Ajanović došao u Komisiju za provjeru postdiplomskog studija prof. dr. Izetbegović? Kakva je uloga Grupacije medicinskih nauka?

.
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj 1. februara ove godine donio je rješenje kojim je imenovao Komisiju za analizu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu – Medicinskom fakultetu prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

Prvi na spisku njegove komisije je prof.dr. Muhamed Ajanović, dekant Univerziteta u Sarajevu – Stomatološkog fakulteta sa stomatološkim kliničkim centrom, kao predstavnik Grupacije medicinskih nauka, u svojstvu predsjednika Komisije.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo, Ajanović nikada nije izabran za predsjednika nego ga je lično imenovao Škrijelj!

 

 

Postavlja se pitanje je li uopće Vijeće Grupacije medicinskih nauka delegiralo Ajanovića bilo za člana ili predsjednika komsiije, i po kojoj odluci.

Kako nezvanično saznajemo pisani trag o imenovanju ne postoji, zarad javnosti bilo dobro da se pojavi takav dokument kako bi se znalo da najviša Univezitetska institucija se ne bavi zloupotrebama, jer u suprotnom daje se zapravo da se zaključi kako je došlo do manipulacija Grupacije medicniskih nauka.  

U cilju objektivnog informiranja javosti zatražili smo komentar Grupacije medicinskih nauka.

Pitali smo kojom procedurom je prof.dr.Muhamed Ajanović imenovan za predsjednika komisije za analizu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu – Medicinskom fakultetu prof. dr. Sebija Izetbegović.

Prof. Dr. Muhamed Ajanović je imenovan Odlukom Senata, a ne Odlukom Grupacije medicinskih nauka. Što se tiče procedure imenovanja Komisije, za pojašnjenje se obratite Univerzitet, to nije u nadležnosti u Grupacije – odgovorila nam je Prof.dr Arzija Pašalić.