Kako je tekla pobuna u karantenu Medresa i borba za izlazak u kućnu izolaciju (VIDEO)

pobuna
Sinoć se u Medresi u Cazinu dešavala prava drama i pobuna smještenih za izlazak iz izolatorija i odlazak u kućnu izolaciju.

 

Odlukom Federalnih vlasti, karantena za bh. državljane koji se vraćaju u svoju zemlju iz inostranstva je bila 28 dana, pa nedavno smanjena na 14 dana. Ali, grupa bh. građana koji su bili smješteni u Medresi u Cazinu je bila jakp nezadovoljna i tražili su da nadležni iz Grada Cazina i Vlade USK dođu i objasne kakav će biti njihov status nadalje, posebno nakon što su saznali da su tri osobe koje su boravile s njima u karantenu, testirane i bile pozitivne na koronavirus.

Pred ponoć sinoć u Medresi se pojavio i premijer USK Mustafa Ružnić, koji je obećao nastaviti podržavati zahtjeve ovih ljudi, a reagovao je i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka koji je zatražio od nadležnih vlasti u FBiH da ukinu ovakvu praksu i omoguće ljudima testiranje na granici, a nakon toga svi negativni bi bili upućeni u kućnu izolaciju, uz pojačane mjere kontrole i nadzora policije i inspekcije.

Nezavisni blok je ovakav prijedlog i zvanično uputio u proceduru i zatražio hitno očitovanje vlasti u FBiH.

Već danas su bili određeni rezultati, jer je grupa od 65 osoba koji su bili smješteni u Medresi i koji su negativni upućena u kućnu izolaciju.

Kako je tekla ta sinoćnja borba za svoja prava i izlazak iz izolatorija pogledajte na videu.