Kako kontrolisati migrante na otvorenom

Migranti na otvorenom
Kada su u pitanju migrant i sigurnosna situacija u USK, može se reći da je ona trenutno zadovoljavajuća.

 

Potrebno je naglasiti da je trenutno u kampovima smješteno oko 3000 migranata, ali da se i veliki broj njih nalazi na otvorenom, s tim da svakodnevno pristižu novi.

Veliki broj migranata se nalazi na otvorenom, u divljim šatorskim naseljima u šumama u blizini Bihaća i Velike Kladuše, s obzirom da su oba grada u pograničnoj zoni, a i vremenske prilike još uvijek nisu ekstremne. Ova područja su im pogodna za pokušaj prelaska granice sa R. Hrvatskom.

Možemo očekivati da se migrant počnu okupljati u urbanism područjima dolaskom hladnijeg vremena s namjerom da potraže sklonište i hranu kada se može očekivati i povećani broj provala napuštenih kuća. Ni druga krivična djela nisu isključena.

Najveći problem se javlja kod obezbjeđenja smještaja za migrante koji se nalaze van kampova, što je dodatno pogoršano zatvaranjem kampa BIRA u Bihaću za koji su međunarodne organizacije vršile pritisak i tražile da se opet otvori o čemu je gradonačelnik Bihaća rekao da se ne može desiti i rješenje ponudio u proširenju smještajnih kapaciteta kampa Lipa, mada se ništa ne radi na tim aktivnostima niti se ovaj kamp priprema za zimske uslove.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović ističe da je situacija dodatno pogoršana zbog trnutne epidemiološke situacije a da kamp Lipa ima dobre uslove za zdravstveni nadzor ove populacije. Istakla je i da je situaciju teško kontrolisati kod migranata koji sun a otvorenom.

U ovom kantonu koronavirus potvrđen je kod 17 migranata od kojih se 15 oporavilo a dva su u izolatoriju kantonalne bolnice.