Kako motivisati mlade da ostanu u BiH? Hoće li povećanje plate od 400 KM biti dovoljno?

odlazak mladih
Odlazak stanovništva iz BiH gorući je problem i definitivno je nešto što nanosi dugoročno štetu i bh ekonomiji, ali i društvu u cjelini.

 

Nadležni koji bi se trebali baviti ovim problemom to ne čine, bez obzira na brojne apele poslodavaca kako ostajemo bez kvalitetne radne snage.

Zbog toga smo prinuđeni uvoziti jeftinu radnu snagu, koja nije ni u pola kvalitetna kao kadar koji nam odlazi iz zemlje.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ostane bez stanovništva, kao najvažnijeg resursa, jednostavno nema održivog razvoja, nema ni opstanka ekonomije, nema ni opstanka društva u cjelini i same Bosne i Hercegovine.

Igor Gavran, ekonomski analitičar kaže da ćemo platama zadržati mlade u državi.

“Jedan od mogućih načina kako bi se pomoglo ostanku što većeg broja stanovništva i eventualno povratku nekih, svakako su veća primanja, a da bi se došlo do većih primanja, u značajnoj mjeri može igrati ulogu promjena Zakona o porezima i doprinosima, suština mora biti rješenje koje će omogućiti smanjenje izdataka i da se takođe održi stabilnim i poreski, socijalni i zdravstveni sistem”, kaže Gavran.

Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo kaže da čak 72 % nečije plate završi u izdacima za državu.

“Naglašavam činjenicu da zbog visokih nameta i poreza i doprinosa koji se isplaćuju državi ili fondovima na isplaćenu platu radniku su doveli do toga da mi praktično 72% moramo platiti dodatnog troška u odnosu na platu koju smo isplatili radniku. Realno govoreći, porezi i doprinosi na području Bosne i Hercegovine su među najvećim u Europi i to znatno utiče na isplatu plaća uposlenicima”, jasan je Čengić.

Udruženje poslodavaca pokrenulo je inicijativu da se izmijeni jedan član zakona o doprinosima i porezu na dohodak koji se odnosi na to da povećanje plata do 400 KM u ovoj godini ne bude oporezivo.

Nadaju se da će inicijativa proči na parlamentu, ali ističu da je to samo privremeno rješenje i problem neće biti sistemski riješen.