Kako to rade Slovenci: Vlada plaća doprinose umjesto privrednika

jxjffjffk
Mnoge zemlje pokušavaju pomoći privredi kako bi se sačuvala radna mjesta u vremenu zastoja svih aktivnosti zbog pandemije virusa COVID-19.

Tako je Vlada Slovenije u utorak predstavila opsežni zakonski paket vrijedan 3 milijarde eura koji planira ga uputiti u parlament. Država će u iduća dva mjeseca subvencionirati plaće za radnike "na čekanju", tako što će, umjesto poslodavaca, za njih uplaćivati doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i naknade za bolovanje.

Zaposleni u ključnim djelatnostima za vrijeme epidemije - zdravstvu, civilnoj zaštiti i drugim ključnim službama i servisima - dobivat će dodatke na plaću od 10 do 200 posto u odnosu na osnovicu. Istodobno, radnici koji zbog novonastale situacije ne mogu ići na posao trebali bi imati jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu.

 

Penzioneri s najnižim primanjima dobit će poseban dodatak za vrijeme krize. Oni koji rade kao samozaposleni, mikropoduzeća s jednim ili dvoje zaposlenih, imat će pravo na mjesečni dohodak u visini od 70 posto minimalne plaće. Doprinose će im također plaćati država, a kako će biti bez prihoda, neće morati uplaćivati ni mjesečnu akontaciju za porez na dohodak.

 

Kada je riječ o jačanju likvidnosti poduzeća u vrijeme krize, vlada je predložila tzv. jamstvenu shemu i u slučaju potrebe otkupljivat će potraživanja banaka prema poduzećima, a do daljnjega će se zamrznuti i plaćanje poreza na dohodak.

 

Dok traje kriza vlada premijera Janeza Janše predložila je i 30-postotno smanjivanje plaća svim funkcionerima, uključujući članove parlamenta i vlade, sudbenu vlast (uz izuzetak onih radnika u sudstvu koji su vezani na slučajeve koji se ne mogu odgoditi) te nadzorne odbore firmi s državnim udjelom. Stimulativne mjere trebale bi se primjenjivati i na poljoprivredni sektor.