Kako se u krajiškim brzim cestama ‘izgubilo’ 200 miliona eura za tri dana?

asd
Večeras je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH organizirao svoj prvi Live FB razgovor i odgovarao na pitanja građana. Jedno od pitanja je bilo i šta se radi na cestovnom povezivanju Krajine sa ostatkom BiH kako Krajišnici ne bi morali putovati do Sarajeva 6-7 sati po lošim cestama.

Pokušao je premijer Novalić u širem kontekstu pojasniti kako Vlada FBiH puno ulaže u Krajinu, a onda između ostaloga spomenuo i novi projekat za kojeg je naručena projektna dokumentacija, a radi se o brzoj cesti Bihać- Cazin- Velika Kladuša koji košta oko 300 miliona eura. 

Ono što odmah upada u oči jeste cifra od 300 miliona eura, jer je novoimenovani direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder koji je prije nekoliko dana boravio u Bihaću najavio ovaj projekat i rekao da će on biti ‘težak’ oko 500 miliona eura.

Kako je moguće da u tri dana, dva najvažnija funkcionera za izgradnju cesta najave isti projekat i naprave razliku u cijeni koštanja ni manje ni više nego cijelih 200 miliona eura? O čemu se ovdje radi i kakva se nova prevara sprema?

Reagirao je na ovo i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, Krajišnik, koji je i dosad precizno ukazivao na manipulacije i laži ove vlasti prema tom kraju BiH. Šepić u svome postu na FB kaže: 

“Premijer FBiH Fadil Novalić u svome današnjem Live FB, odgovarajući na jedno od pitanja, kaže da je naručen projekat za brzu cestu Bihać- Cazin- Velika Kladuša koji košta oko 300 miliona Eura… Prije nekoliko dana u Bihaću direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder kaže da počinju pripreme za izgradnju brze ceste Bihać- Cazin- Velika Kladuša ‘teške’ oko 500 miliona Eura. 

Hoće li ovo možda Krajišnici dobiti dvije brze ceste Bihać- Cazin- Velika Kladuša, jednu od 300 miliona, a drugu od 500 miliona Eura? 

U dva- tri dana, 200 miliona eura razlike za isti projekat od istih ljudi, vlasti i stranke?!! 

‘Ta će 100-200 miliona Eura…, kad im je mogao lider Bakir obećati kargo aerodrom u Bihaću na kojem će zaposliti 40 hiljada radnika i nakon toga se opet pojaviti i tražiti glasove, što se ne bi i ova dvojica šicali dobrim cestama za Krajišnike i razlikama u dvije stotine miliona Eura…? 

Tako oni misle. Ali ipak, počesto ne bude onako kako ljudi zamisle… Uvjeriće se u to i jedni i drugi ubrzo.”

Da li će zaista ubrzo i kad biti odgovora na ova pitanja i kad će vlast morati strepiti pred narodom za svaki njegov pfening ostaje da vidimo, ali kako su počeli i ovaj bi projekat, ukoliko se i počne ikad raditi, mogao biti neki drugi ‘hranjen’, kojeg će narod preskupo plaćati, a zadugo kroz njega neće kročiti.