Kako smanjiti bacanje hrane za 10 posto do 2030.? Bečki ekonomisti imaju ideju

.
Ekonomski univerzitet u Beču je autor projekta "Appetite" u cilju smanjenja bacanja hrane za 10 posto do 2030. godine. Obrazloženo je o kakvom je projektu riječ.

 

Kako su saopćili iz Grada Beča, istraživački tim spomenutog univerziteta je analizirao kako se bacanje hrane može izbjeći na nivou maloprodaje.

Svake godine se širom svijeta baci, kako su napomenuli, 1,3 milijarde tona hrane, što je 35 posto proizvedene hrane u lancu snabdijevanja od proizvodnje do potrošnje. Uzroci bacanja hrane su različiti - od prekomjerne proizvodnje zbog nepreciznih planiranja i pretpostavki o odnosu potrošača prema hrani do neučinkovitog skladištenja i transporta.

Dodatni faktor je povećanje potražnje maloprodajnih lanaca i potrošača za proizvodima.  

Podsjetili su da postoje inicijative koje se bave sprečavanjem rasipanja hrane, ali se one rijetko fokusiraju na prevenciju. Sa socijalnog aspekta ovo predstavlja veliki etički i ekološki problem, jer se uništava hrana koja može da se konzumira, dok s druge strane raste broj ljudi koji gladuju.

Projektom "Appetite" bacanje hrane bi se smanjilo za, kako su procijenili, deset posto do 2030. Kako su naveli, najbolji načini da se to ostvari su optimizacija lanca snabdijevanja i bolja usklađenost ponude i potražnje, kao i koordinacija svih učesnika lanca snabdijevanja, za šta su zadužene nezavisne platforme.

Poručili su da se rasipanje hrane mora smanjiti prevencijom i upotrebom naprednih tehnologija koje se zasnivaju na podacima. Vještačku inteligenciju je potrebno koristiti za predviđanje, simulacije i optimizacije što čitav proces čini transparentnijim i utječe na smanjenje troškova usljed prevelikih zaliha ili nedostatka namirnica, saopćili su iz Grada Beča.