Kako smo pobogu dopustili da Šuhreta, Ružnića i naše Krajišnike proglase fašistima!

Migranti
Tri zime, a sada evo ulazimo u četvrtu traje migrantska kriza. Svake je godine sve gore i gore. I ne mogu da se ne zapitam, a to ću uraditi citirajući šefa misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini IOM Bosna i Hercegovina Petera Van Der Auweraerta - kako smo, pobogu, završili u ovoj situaciji.

 

Posebno me zanima kako nas to sada proglašavaju fašistima i mrziteljima najslabijih. Koji je cilj onih koji već treću godinu troše stotine miliona KM bez ikakvih trajnih rješenja. I ma koliko u rukavicama govorili o visini svojih primanja, jasno je da su plate onima koji opslužuju migrante debelo iznad prosjeka u BiH. 

I neka su, i trebaju da budu, ali odakle vam pravo da vlasti u USK proglasite fašistima, samo jer imaju jedna zahtjev koji se odnosi na to da hiljade migrante ne žele u gradskoj sredini. Šta više, žele ih smjestiti u centar grada bez ikakvog rezona.

Kako to da od stranaca i domaćih boraca za ljudska prava, koji su samo na društvenim mrežama jaki, nismo do sad čuli da kažu da su Milorad Dodik i Dragan Čović fašisti, a za Šuhreta Fazlića su odmah skočili na noge. Nisu štedjeli ni državne vlasti. I ma koliko one pokazale da su nesposobne, ne smijemo dozvoliti da nas oni koji su nam i servirali krizu omrznu ljude koji su do sada ugostili preko 100.000 migranata.

Da, toliko ih je prošlo kroz Krajinu i BiH. 

Ne mogu da objasnim, a nadam se da će vrijeme pokazati koji je cilj zadržavanje migranata u gradskoj sredini. Ne mogu ne sumnjati da je cilj da i ostanu tu.
Sada će 'gradska raja' s društvenih mreža pohitati da i medij gdje radim proglase fašističkim, a ja ih pitam šta su oni učinili, jesu li nahranili ijednog migranta, obukli, ugrijali?

Vlasti u USK na svom teritoriju imaju čak pet kampova. Niti jedan ne spore, a niko ih nije pitao mogu li biti tu formirani?  Zašto ih sada sotoniziramo kada su jednom kazali NE.

Zašto nam IOM jasno je kaže koliko su puta i koliko novca potrošili na one nesretnike koji su uz najstrašniji push back iz Hrvatske goli i bosi morali ponovo biti obučeni. Plaćali su im se dodatna zdravstvena osiguranja zbog prijeloma, udaraca, nagnječenja koja im je uradila hrvatska policija. Osim medijskih natpisa zvanični Brisel nikada nije reagirao. Kako smo to onda mi fašisti, a Hrvati nisu.

Zašto se njima ne uskrate IPA fondovi, zašto ucjenjujete BiH. Zašto naše predstavnike nazivati 'tvrdim orahom'.  

Nemojte nas podsjećati da smo bili izbjeglice i mi. Jesmo, ali znate li gdje smo bili smješteni po raznim 'hajmovima' koje ne možete ni na karti naći. Imali smo dokumente, bili registrirani i znali ste nam identitet.

Zato ne dam i nikada neću dati da Šuhreta, Ružnića, i moje Krajišnike proglasite fašistima. Ti su ljudi već previše dali. Detektujte prave krivce, ima ih i među vama, ali i vašim omiljenim likovima u bh. vlasti.

Morali ste prekinuti godišnje odmore i vaše blagdane, ali krajišnici su miran život prekinuli prije tri godine. Dosta je!