Kako su nas i koliko zastupali predstavnici Krajine u Sarajevu? Šepić najviše rezultata, većina prespavala

Izborna je godina u Bosni i Hercegovini. Mandatni period 2014-2018 broji posljednje dane i sumiraju se aktivnosti poslanika i delegata u parlamentarnim tijelima BiH.

Zahvaljujući izbornom sistemu, ali i političkom, kako i administrativnoj podjeli BiH, Krajina je u tretiranom mandatu također imala svoje predstavnike. Birani od strane naroda i delegirani od onih koje je narod izabrao, krajiški predstavnici imali su obavezu da u svakom pogledu zastupaju interese regije iz koje dolaze, ali i države u cjelini. Međutim, postavlja se pitanje da li je mandatna misija uspješno završena, ili je prespavana u parlamentarnim klupama, ili eskivirana na neki drugi način. 

Imajući u vidu da je izborna godina i da svi danas govore i iznose nova obećanja, želimo da prezentujemo rad predstavnika Krajine, te na taj način olakšamo građanima i građankama u donošenju konačne odluke. Zahvaljujući podacima Centra civilnih inicijativa (CCI) i objavljenom Monitoringu rada Parlamenta BiH i FBiH u mandatnom periodu 2014-2018, u stanju smo da na građanima na jedan jednostavan način, tačnije tabelarno i kroz brojke, prezentujemo aktivnosti krajiških poslanika i delegata u periodu 2014-2018. 

Potrebno je napomenuti da su dostupni podaci za kompletan mandatni period, kada je u pitanju Parlament Federacije BiH, a kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH dostupni su podaci do marta mjeseca tekuće godine.

tabela

tabela

tabela

tabela

Dakle, prema navedenim podacima možemo konstatovati da su pojedini poslanici i delegati opravdali povjerenje Krajišnika i borili se za njihove interese, dok su neki drugi potpuno prespavali mandat. Posebno se ističe Senad Šepić, koji je općenito jedan od najaktivnijih poslanika u Parlamentu BiH, sa 324 ostvarene aktivnosti u ovom mandatu. Zanimljivo je da Šepić ima duplo više inicijativa i ideja u Parlamentu od svih 18 drugih krajiških zastupnika na državnom i federalnom nivou zajedno - oni ukupno imaju 25, a Šepić sam ima 50 poslaničkih inicijativa. Također, ima sam sedam puta više predloženih zakona od svih 18 ostalih zastupnika iz Krajine zajedno i kao pojedinac ima  skoro pet puta više konkretnog rada u Parlamentu nego svih 5 poslanika i delegata iz njegove bivše stranke (SDA) - Esad Bašagić, Asim Kamber, Sead Kadić, Kasim Mulalić i Mehmed Mahmić zajedno. Radi birača i naših građana je važno da znate prave informacije i istinu, a izbori su u nedjelju, na vama je poštovani građani da odlučite kojim putem ćete  dalje ići i koga podržati.