Kako u praksi izgleda ponižavanje države: Dok u FBiH čekaju dozvole, iz RS-a spasioci otišli u Tursku

SA

Razorni zemljotres u Turskoj i Siriji i najave odlaska spasilaca iz Bosne i Hercegovine kao ispomoć u pogođena područja nisu mogli proći bez kojekakvih peripetija i komplikacija. Jasno je da je zvaničnicima iz RS-a u cilju sebe predstaviti kao funkcionalne, a FBiH kao problematičnu.

BIH,07. februara – Od jučer se mogu čuti najave kako će više spasilačkih timova otputovati u Tursku i Siriju kako bi pomogli, ali se odjednom počelo pozivati na poštivanje procedura. Iz Federacije BiH su se oglašavali porukama kako čekaju odobrenja.

Državni nivo također čeka odobrenja od Ministarstva sigurnosti kojeg predvodi Nenad Nešić.

Paralelno u RS-u se odlazak spasilaca najavljen i ekspresno realizovan. Svemu je naravno kumovao Milorad Dodik, koji je sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem ispratio grupu spasilaca avionom Air Serbie.

“Za Srpsku je važno da naša Civilna zaštita bude u Turskoj kao dio međunarodnih snaga i pomogne tamošnjem narodu. U Turskoj će biti koliko bude potrebno, što će se procjenjivati s vlastima te zemlje“, poručio je lider SNSD-a.

Ovaj primjer, koliko god se činio minirnim, ipak ilustruje kako se i u ovakvim situacijama šalje slika o disfunkcionalnosti države. Jer Dodiku je važno da sutra turskom predsjedniku može predstaviti priču da je RS priskočio u pomoć, a ne nužno država BiH.

Spacioci u sklopu Federaclne uprave civilne zaštite će prema posljednjim informacijama ipak večeras krenuti ka Turskoj.

Tu je informaciju za portal Klix.ba potvrdila glasnogovornica FUCZ Majda Kovač.

“Planirano je da pošaljemo tim od 42 pripadnika FUCZ. Dio njih će večeras krenuti kopnenim, a dio sutra zračnim putem. Njihov tim će činiti dva medicinara i dva psa tragača koji bi trebali biti od velike pomoći“, rekla je.

Prvi tim bi trebao krenuti večeras u 18, a drugi sutra u 8:30 sati sa sarajevskog aerodroma.

Vijeće ministara do ovog trenutka nije dalo odobrenje za njihov polazak, zbog čega će i bez njega FUCZ krenuti u akciju spašavanja.