Kako uopće popraviti Notre-Dame? "Možete skupiti ne znam koliko novca, ali..."

Jedan od simbola Francuske, pariška katedrala Notre-Dame stara 850 godina, teško je stradao u sinoćnjem požaru. Vatra je srušila zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika u Parizu, a već se javljaju milijarderi koji će donirati novac za obnovu, no cijeli će proces restauracije biti dugotrajan. To nam je potvrdio arhitekt Damir Foretić koji od 1990. godine radi na obnovi zagrebačke katedrale.

"Obnova katedrale Notre-Dame sigurno će trajati 10 godina, ako ne i više. Urušeni su toranj i cijela krovna konstrukcija, probijen je strop, pa tako i unutarnji svod katedrale. Može se skupiti ne znam koliko novca, ali njena će obnova biti dugotrajna. Pariška katedrala nema jednostavnu krovnu konstituciju, puna je vezova, puno toga treba napraviti.

Mora se vidjeti hoće li vraćati drvenu konstrukciju jer su i urušeni toranj kao i krov bili drveni, ili će izraditi čeličnu konstrukciju, a možda i aluminijsku koja je lakša. To je sad sve pitanje, prvo se mora vidjeti kolika je točno šteta nastala pa onda odrediti način na koji će se restaurirati", rekao je za Index arhitekt Foretić.

"Nove geodetske metode pomoći će u obnovi"

No navodi kako je riječ o nemjerljivoj i neprocjenjivoj šteti kad je u pitanju značaj katedrale, a što se tiče obnove samog spomenika kulture, kaže, bit će potrebno puno novca.

"Sad prvo treba sve očistiti i pospremiti, zatim sačuvati unutarnje dijelove koji nisu stradali u požaru. Iako je već obnavljana ranije, nikad nije ovako stradala. U Prvom i Drugom svjetskom ratu nije oštećena, jedino je kasnije tijekom revolucije stradala, bilo je nekih manjih požara, no nikad tolikih razmjera. Ovo je najveće oštećenje koje je pretrpjela dosad", rekao je Foretić koji je posljednjih pet godina glavni nadzornik radova na obnovi zagrebačke katedrale.

Naveo je i kako će se, unatoč svemu, pariška katedrala moći u potpunosti obnoviti, a tome će uvelike pomoći današnji moderni alati gradnje.

"Danas se objekti snimaju laserskim skenerima i tako se daje kompletan 3D prikaz građevine. To su te nove geodetske metode koje su već postale uobičajene za korištenje prilikom obnova. Tako da će to pariškim restauratorima, arhitektima i građevinarima olakšati obnovu katedrale, no kako sam već naveo, ona će biti dugotrajna", rekao je Foretić.