Kako Vlada FBiH dijeli novac bolnicama: "Više vrijedi građanin Mostara od onoga iz Tuzle"

23232
Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli ne može ispunjavati preuzete obaveze prema dobavljačima jer im Vlada Federacije BiH još uvijek nije potpuno isplatila iznos od 9,6 miliona KM. V.d. direktora te zdravstvene ustanove ukazao je na diskriminatoran odnos.

Da je riječ o diskriminaciji, potvrđuje i činjenica da su svi ostali bolnički centri u tom entitetu skoro u cijelosti dobili novac, a tuzlanskom UKC-u je uplaćena tek jedna tranša od njih ukupno četiri.

Naime, Vlada Federacije BiH u martu ove godine je usvojila program utroška za raspodjelu sredstava transfera za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u tom bh. entitetu u iznosu od 75 miliona KM.

Odlukom se odobrila raspodjela sredstava zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH, poput univerzitetsko-kliničkih bolnica, kao i općim i kantonalnim bolnicama, a s ciljem implementacije Zakona o finansijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Među njima je i Univerzitetski klinički centar u Tuzli, kojem je dodijeljen iznos od 9.666.667 KM. Međutim, taj novac do danas u cijelosti nije isplaćen.

"Žalosno je da su svi zdravstveni centri unutar Federacije BiH dobili drugu, treću ili četvrtu tranšu sa nivoa FBiH, a da UKC Tuzla nije. Mi smo ispunili sve uvjete koji su u skladu sa zakonom o restrukturiranju dugova zdravstvenih ustanova, a neki od onih koji su već dobili tranše uopće nisu", kazao je vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

On se osvrnuo i na neravnopravnu, odnosno diskriminatornu raspodjelu novca iz federalnog budžeta.

"Ne volim se upoređivati, ali moram reći da je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru po jednom građaninu Hercegovačko-neretvanskog kantona dobila 127 KM, dok je Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji, odnosno UKC Tuzla, u prethodnom periodu sa nivoa Federacije BiH dobio 23 KM takozvane glavnine. Na sve to posebno je porazno da nismo dobili drugu, treću i četvrtu tranšu, a opet kažem, ispunili smo sve uvjete", naglašava Tulumović.

Tuzlanski UKC sada je doveden u nepovoljan položaj u kontekstu izmirivanja ranije preuzetih obaveza prema dobavljačima.

"Shodno tome, mi ne možemo ispunjavati obaveze prema dobavljačima koje smo prethodno preuzeli. Dugove koje imamo iz 2018. godine još uvijek nismo riješili, odnosno ne možemo ih ispoštovati. S dobavljačima smo potpisali određene anekse ugovora te im moramo isplaćivati potraživanja redovno, a suprotno idu zatezne kamate i penali. To je jedan od velikih problema u funkcioniranju, a ja se nadam da će ljudi bez obzira na politike u BiH prepoznati ovaj problem i svakako ga riješiti", zaključio je Tulumović.

Kada je riječ o martovskoj raspodjeli sredstava, pored UKC-a Tuzla kojem je dodijeljeno 9.666.667 KM, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je dobio 10 miliona KM, Sveučilišna-klinička bolnica Mostar 20 miliona KM, Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić Mostar pet miliona KM, Kantonalna bolnica Zenica 7.666.667 KM, Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić Bihać šest miliona KM...