Kakva je bila uloga 505. bužimske viteške brigade u odbrani domovine: Bedem Bosne

Bužimska brigada odigrala je ključnu ulogu u odbrani Bosne i oslobađanju Unsko-sanskog kantona

Slavu Bužima u odbrani BiH u posljednjoj agresiji na našu domovinu pronijeli su 505. viteška i njen legendarni komandant, rahmetli Izet Nanić. 

Bužimska brigada odigrala je ključnu ulogu u odbrani Bosne i oslobađanju Unsko-sanskog kantona. Već 15. decembra 1993. godine, odlukom Predsjedništva Republike BiH, na prijedlog Štaba vrhovne komande OS RBiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava 5. korpusa dodijeljen je počasni naziv Viteška, prenosi Dnevni avaz.

Heroji Krajine i Bosne

Za hrabrost, odlučnost, požrtvovanost, za izuzetno isticanje u borbi, veliko umijeće u izvršavanju borbenih zadataka te uspjehe protiv agresora, za očuvanje suvereniteta i integriteta Republike Bosne i Hercegovine! Bužimski zlatni vitezovi, nosioci priznanja – odlikovano je 55 boraca iz 505. bužimske, 51 ''zlatni ljiljan'' i 4 ''srebrena štita'' u periodu 1992.-1995. godina.

Kroz brigadu su prošli mnogi slavni borci, među kojima je najpoznatiji komandant, nosilac “Zlatnog ljiljana” i dobitnik Ordena heroja oslobodilačkog rata Izet Nanić.

Za vrijeme agresije na BiH 505. bužimska brigada je imala 462 poginula, 2.514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca.

Komandu 505. bužimske brigade sačinjavali su: komandant Izet Nanić, zamjenik komandanta Sead Jusić, načelnik štaba Fuad Kulauzović, pomoćnik za sigurnost Zijad Nanić, pomoćnik za logistiku Ibrahim Cinac...

Mjesec avgust svake godine poseban je za Bužim. Od 4. do 15. avgusta traje manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Posljednja Nanićeva naredba

Legendarni komandant 505. bužimske brigade i jedan od najvećih heroja Krajine poginuo je 5. avgusta 1995. godine. Krenuo je s Ćorkovače u proboj i spajanje s Hrvatskom vojskom u smjeru Dvora na Uni. Posljednja Nanićeva naredba bila je:

- Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se s Hrvatskom vojskom u Dvoru, ali, ako Hrvata ne bude u Dvoru, mi idemo u Kostajnicu. Uglavnom, spojit ćemo se. Sretno - poručio je svojim borcima Nanić.

Tog dana u 14:30 sati ubijen je na području Ćorkovače iz neprijateljske zasjede.  

U videu pogledajte historijski govor rahmetli Izeta Nanića, velikog vojskovođe.