Kalinovik se danas prisjeća žrtava agresije: Desetine ubijenih, mučenih i silovanih

Danas će biti obilježena 27. godišnjica stradanja civilnog bošnjačkog stanovništva u Kalinoviku. Porodice ubijenih i nestalih te preživjeli logoraši posjetit će sva mjesta ubistava i logore na području Kalinovika i Miljevine.

Bit će položeno cvijeće u znak sjećanja na ubijene logoraše na prijevoju Rogoj, zatim ispred Osnovne škole ''Kalinovik'', koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena silovano, ponižavano i mučeno.

Bit će proučena dova šehidima i položeno cvijeće ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca, iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je ubijeno 25 muškaraca, čija su tijela potom spaljena, prenosi Avaz.

Posljednja lokacija obilježavanja 27. godišnjice stradanja su Tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca. Njihova tijela su po likvidaciji iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice.  

Na području općine Kalinovik tokom agresije odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Još se traga za 42 osobe kojima se gubi svaki trag. 

Sud Bosne i Hercegovine i Međunarodni sud u Hagu je za zločine počinjene u Kalinoviku pravomoćno osudio šestoricu zločinaca te im izrekao ukupne kazne od 85 godina zatvora.

- Porodice ubijenih 27. godišnjicu obilježavaju s velikim razočarenjem u Tužilaštvo i Sud BiH jer je došlo do velikog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca i što dozvoljavanju političkim neistomišljenicima da se miješaju u rad pravosudnih institucija. Također smo ogorčeni što se konstantno ponižavaju članovi porodica ubijenih i nestalih od vlasti općine u Kalinoviku i entiteta Republika Srpska. 

Samim činom pravnog nasilja, davanja odobrenja za postavljanja murala i spomenika presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranjem svih zločina koji su se desili u proteklom ratu u Kalinoviku i okolnim općinama ponovljen je zločin nad istim narodom - navodi se u saopćenju Udruženja "Istina Kalinovik '92".