Kamion koji je usmrtio djevojke na autocesti bio je ispravan, vozač nije usporio

Kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN zagrebačke firme ''Marin Promet'', koji je u petak oko 9:30 sati na odmorištu autoceste A3 sijao smrt, bili su ispravni, objavio je danas ''Jutarnji list''.

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tokom probne vožnje. Isprobani su i tempomat i kočnice i nisu uočeni nikakvi nedostaci tokom pregleda. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno, navodi dnevnik.

''Jutarnji'' navodi da je očitanjem digitalnog tahografa ustanovljeno da je vozač Ivan F. (59) iz Zagreba od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje je odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometara i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka, prenosi Avaz.

Upravo taj podatak ukazuje da je vozač sve vrijeme koristio tempomat jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu, ističe ''Jutarnji list''.

- Pedesetdevetogodišnji Ivo F. policiji je u razgovoru rekao da je skrenuo da bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište. Prvo je udario u teretnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske stanice, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje - navodi ''Jutarnji list''.

Podsjećaju i da je, prema nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, određeno i toksikološko vještačenje krvi izuzeto od vozača. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola. U petak je uhapšen, a tokom subotnjeg popodneva predat je pritvorskom nadzorniku. Uz krivičnu prijavu ne za nehajno, nego za namjerno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe odveden je na ispitivanje u tužilaštvo. Zaprijećena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora, piše ''Jutarnji list''.

Izvor: