Kamp Lipa svakim danom sve prihvatljiviji

kamp

Čak nešto više od 700 migranata koji borave u kampu Lipa, jučer i danas prolaze liječničke preglede, kao i redovnu dezinfekciju, prvenstveno protiv skabijesa koji se pojavio nedavno.

Kamp Lipa trenutno ima mnogo bolje uslove nego prije par sedmica. Također priprema se i zemljište u zapaljenom dijelu kampa na kojem bi se trebalo u skorije vrijeme smjestiti kontejneri za boravak migranata  i izbjeglica, te osoblja različitih humanitarnih organizacija i ambulante, kao i pripadnika državne Službe za poslove sa strancima.

Razne slike sa mjesta kampa Lipe obilaze svakodnevno svijet, gdje su prikazani teški uslovi za život u tom kampu. Uslovi su krajnje nehumani, poput kupanja na otvorenom, bez ikakve zaštite od hladnoće, gladni, žedni i iznemogli, danas je to sasvim druga slika i priča.

Postavljanjem novih šatora u ovom kampu, trepezarijskih i onih u kojima se obavljaju vjerski obredi i molitve, te današnjim osiguravanjem ambulantnog kontejnera za potrebe liječničkih tretmana migranata, dodatno su poboljšani uslovi za normalniji boravak na Lipi.

Mirsad Buzar, Zamjenik Direktora službe za poslove sa strancima BiH izjavljuje kako je važno naglasiti da se u proteklih par dana vrši registracija svih migranata koji se nalaze u kampu.

Također su u toku završni radovi samog čišćenja lokaliteta starog kampa Lipa koji je izgorio, kako bi se moglo što prije pristupiti izvođenju novih radova na uspostavljanju privremenog prihvatnog centra u skladu sa odlukom vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Jučer je počela dezinfekcija prostora u kojima migranti borave jer se u posljednje vrijeme pojavio skabijes. Taj posao su preuzeli članovi humanitarne organizacije SOS Bihać. 

Ljekari doma zdravlja Bihać pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite u kampu Lipa.

Jučer je također data nova posteljina kao i odjeća svim migrantima u kampu

kamp1