Kanadski Quebec uvodi zabranu nošenja vjerskih obilježja

Vlada kanadske provincije Quebec predstavila je prijedlog zakona kojim se zabranjuje službenicima u javnim institucijama na višim položajima da nose vjerska obilježja na radnom mjestu.

Ovaj dugo očekivani sekularni zakon obuhvata sudije, tužioce, policajce, nastavnike i neke druge pozicije i zanimanja. Ovo nije prvi put da Quebec usvaja zakon o uvođenju državne vjerske neutralnosti.

Novi zakon zabranjuje službenicima da nose simbole kao što su marame ili drugi predmeti koje pokrivaju glavu, poput kipe, turbana i hidžaba.

Službenici koji trenutno nose vjerske simbole biće izuzeti od prijedloga zakona.

Vlada se nada usvajanju zakona do ljeta.

Vladajuća koalicija desnog centra Avenir Kvebek izabrana je prošle jeseni na osnovu obećanja da će smanjiti migracije i usvojiti sekularnu povelju, podsjeća BBC.

Vlada je najavila i razmatranje uklanjanja raspeća iz provincijskog parlamenta, ako prijedlog zakona bude usvojen.

Odbor Engleske škole u Montrealu saopštio je da se ta mjera Vlade neće primjenjivati. Takođe, grupa za promovisanje prava Jevreja "Bnai brit" saopštila je da se radi o "napadu na osnovna prava i slobode žitelja Quebec".

Nacionalni savjet kanadskih muslimana pridružio se osudama ističući da ova mjera Vlade predstavlja "diskriminatorski zakon", prenosi Klix.ba.