Šepić: Najava da iduće godine dobijamo kandidatski status samo jeftina i otužna predizborna priča

.
(Patria) - Predsjedništvo BiH u Briselu, komesar za proširenje EU u Sarajevu. Sastanci, razgovori i obećanja. Evropska komisija osigurala 9 milijardi eura pomoći zemljama Zapadnog Balkana i obećala za BiH status kandidata za članstvo i EU iduće godine. Uvjet je da vlasti BiH urade samo tri stvari:

 

1. Usaglase sistem korištenja sredstava EU u BiH ( problem koji više godina isti akteri ne mogu i ne žele riješiti- prvenstveno zbog blokade HDZ-a, zbog kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom i SNSD-a zbog zahtjeva da entitet RS ima nadležnost odlučivanja u ovim pitanjima)

 

2. Da naprave vidljive iskorake u pravosuđu i konačno usvoje Zakon o VSTV i Zakon o sukobu interesa ( problem koji isti akteri godinama odbijaju riješiti jer sve tri ove stranke, a i njihovi privjesci imaju i čuvaju svoje pozicije i kadrove u pravosuđu, a Zakon o sukobu interesa godinama osporava SDA jer onda ne bi mogao predsjednik stranke biti predsjednik države ili parlamenta, a njegova supruga/ bliski srodnik direktorica kliničkog centra ili neke druge javne ustanove)

 

3. Da naprave jasne i transparentne sisteme kontrole kako država troši narodne pare i da usvoje novi Zakon o javnim nabavkama ( problem kojeg niti jedna od vladajućih stranaka dosad nije htjela podržati, a razlog zašto je možda najbolje pokazalo stanje u vrijeme koronavirusa i nabavke/ pljačke preko respiratora u Vladi Novalića i Jelke Miličević ili ‘pokretnih bolnica’ u Vladi RS-a Viškovića...)

 

Zato su ovi susreti i najave vlasti iz BiH da iduće godine dobijamo kandidatski status samo jeftina i otužna predizborna priča, jer dok god ove iste aktere ne porazimo i ne maknemo s vlasti od naše pozicije u EU nema ništa, a evropski komesar može slobodno, bez straha da će izgubiti obraz, za BiH umjesto 9, obećati i 900 milijardi eura pomoći, neće to promijeniti stvari.

 

Zato, novembar i svi oni koji istinski žele napredak i svoju zemlju u EU moraju kazniti ovu aktuelnu vlast i odabrati nove politike koje će to napraviti.