Kantonalna bolnica u Bihaću u realizaciji više projekata uz podršku donatora

bolnica
- I pored svakodnevne borbe s pandemijom, odnosno održavanja stabilne situacije, u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nastoje realizirati i ranije predviđene projekte. Za jedan dio njih, čekaju se već odobrena novčana sredstva iz Budžeta USK, dok će realizaciju drugih financirati donatori...

BIHAĆ, 20. juna - Prvi od projekata planiranih ove godine je rekonstrukcija vešeraja Kantonalne bolnice, koji je kompletno obnovljen, a kupljena je i potpuno nova oprema. Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić kaže kako se radi o projektu kojeg su realizirali sa DRC-om i Švicarskom ambasadom, a u narednim danima planirano je stavljanje u funkciju ovog važnog segmenta u radu bolnice.

Ovih dana održan je i sastanak sa predstavnikom Američke ambasade, uz čiju pomoć je trebao biti realiziran i projekt obnove Odjela neuropsihijatrije, vrijedan 250 000 američkih dolara. Međutim, pojavom pandemije, došlo je do određenih promjena. Prema Havićevim riječima bili su primorani da zbog pandemije koronavirusa odgode realizaciju ovog projekta, ali i kako osigurana sredstva neće biti izgubljena.

S obzirom na to da se na već dotrajaloj zgradi neuropsihijatrije, od njenog otvaranja do danas,  osim sitnih radova održavanja, nisu radila nikakva dodatna uređenja, ovaj  projekt i dalje je među prioritetnim zadacima. U ovu svrhu biće utrošena sredstva, koja je Vlada USK, namijenila Kantonalnoj bolnici u visini od 750 000 maraka, ali ona još uvijek nisu operativna. Direktor Havić se nada da će sredstva biti doznačena novim punjenjem kantonalnog Budžeta.