Kantonalna uprava za inspekcijske poslove pojačava nadzor u spektru poslovanja efektivom

Inspekcija
- Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK tokom ovog mjeseca, vršit će pojačan nadzor u oblasti tržišno-turističko-ugostiteljske inspekcije i inspekcije rada, a u predmetu nadzora evidentiranja prometa. Konkretno je riječ o kontroli izdavanja fiskalnih računa i zasnivanja radnih odnosa zatečenih radnika. Kako nam je kazano u ovoj ustanovi, evidentan je veliki broj pravnih i fizičkih lica, koji uprkos izrečenim novčanim kaznama, ponavljaju ista prekršajna djela...

BIHAĆ, 7. juna - Iz navedenih razloga, inspekcijska kontrola vršit će se tokom čitave sedmice, u i izvan radnog vremena, pa čak i vikendima, a inspektori će raditi u mješovitim timovima. Za nepoštivanje zakonskih propisa, prema Zakonu o fiskalnim sistemima, predviđene kazne su od 3.000 do 3,500 hiljade maraka, dok su kazne za neprijavljivanje radnika mnogo veće i one se razlikuju u odnosu na pravna i fizička lica. 

Za pravna lica novčana kazna po jednom neprijavljenom radniku iznosi 8 000 maraka, a za fizička lica je to hiljadu i po maraka. Uprkos tome, većina ovih lica su ponavljači u krivičnom djelu, što je već kako saznajemo postala ustaljena praksa. Prekršajni nalozi, kaže Admir Mujanović, sekretar Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, dosad nisu imali nekog efekta, iako su se obraćali i nadležnim sudovima sa zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka za izricanje maksimalne ili efektivne kazne, koja doseže i do 20.000,00 maraka. Međutim, većina prekršitelja, na kraju uplati tek polovinu izrečenih kazni.