Kantonalne vlasti predlažu studentima Američkog univerziteta u BiH da pravdu traže putem pravosudnih organa

.
Zaključeno je da se Ministarstvo obrazovanja i nauke TK stavlja na raspolaganje institucijama, koje su nadležne za rješavanje situacije u vezi sa navedenim univerzitetom

 

Skupština Tuzlanskog kantona ogradila se od funkcionisanja Američkog univerziteta u BiH sa sjedištem u Tuzli. 

Studentima koji su se našli u problemu predloženo je da pravdu traže putem pravosudnih organa.

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine TK je održala sjednicu gdje je razmatrala informaciju Ministarstva obrazovanja i nauke TK o peticiji za rješavanje prava oštećenih apsolvenata i studenata.

- Komisija je zaključila da je iscrpila mogućnosti u okviru svoje nadležnosti, tako da zaštitu svojih prava možete tražiti pred nadležnim pravosudnim institucijama, ali vam komisija stoji na raspolaganju za daljni oblik saradnje po pitanju zaštite studentskih prava - piše u odgovoru komisije studentima, a koji je u posjedu "Avaza".

 

 

Na osnovu problema u kojem se nekolicina studenata Američkog univerziteta u Tuzli našla, Tužilaštvo TK prije dvije godine je formiralo predmet.

U njemu su sadržane tvrdnje studenata da je Denis Prcić, kao direktor univerziteta, od njih tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma. Studenti su Prcića prijavili za reketiranje, a Tužilaštvo TK je na osnovu toga kreiralo predmet te direktora univerziteta ispitalo u svojstvu osumnjičenog.

U informaciji resornog kantonalnog ministarstva, koju je razmatrala komisija Kantonalne skupštine piše da je rješenjem Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona od 25. aprila 2022. godine utvrđeno je da je Američki univerzitet u BiH, sa sjedištem u Tuzli prestao ispunjavati uslove za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona i da se radi o nedostacima koji se ne mogu otkloniti bez utjecaja na kvalitet studija.

- Predmetnim rješenjem AUBiH oduzeta je dozvola za rad – licenca te je u tački 3. istog rješenja navedeno da je AUBiH obavezan korisnicima usluga visokoškolske ustanove, u skladu sa zakonom i drugim propisima, osigurati ostvarivanje stečenih, ugovorenih i drugih prava, što posebno uključuje obavezu izdavanja javnih isprava (diploma, dodatak diplome, potvrda/uvjerenje i druge isprave), a što je nesporna zakonska obaveza visokoškolske ustanove - navodi se u informaciji do koje je došao "Avaz".

U tekstu komisije sa nadležne komisije se navodi da je osnivač visokoškolske ustanove pokrenuo upravni spor pred nadležnim sudom, osporavajući tačku 3. rješenja.

 

 

- Predmetni postupak pred nadležnim sudom je u toku. Ministarstvo je postupilo kao u izreci rješenja na osnovu inspekcijskog nadzora i mišljenja i preporuka agencije, shodno odredbi člana 28. stav (1) Zakona o visokom obrazovanju - prečišćeni tekst, kojom je propisano da ako se na osnovu inspekcijskog nadzora utvrdi da je visokoškolska ustanova prestala ispunjavati uslove iz licence i akreditacije, a uočeni propusti se ne mogu otkloniti bez ozbiljnih posljedica po kvalitet studija, ministarstvo će na osnovu mišljenja i preporuka Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine, rješenjem oduzeti licencu - pojašnjavaju u informaciji.

Problem predstavlja i status studenata čije je školovanje prekinuto, a ovo ministarstvo je uputilo dopis i osnivaču visokoškolske ustanove u koje se zatražila informacija da li je donio akt o prestanku rada, ali nisu dobili odgovor.

- Posebno je traženo preduzimanje odgovarajućih radnji i aktivnosti koje će doprinijeti razrješavanju predmetne situacije. Ovo je prevashodno u interesu studenata, čiji interesi u predmetnoj situaciji ni na koji način ne mogu i ne smiju biti ugroženi, sa kojima AUBiH ima zaključene ugovore o studiranju (u pisanoj formi), koja činjenica stvara prava i obaveze za obje ugovorne strane, a na koju činjenicu se ne može oglušiti niti sam osnivač visokolkolske ustanove. Međutim ovo ministarstvo nikada nije zaprimilo odgovor na dostavljeni akt - ističu u informaciji.

Zaključeno je da se Ministarstvo obrazovanja i nauke TK stavlja na raspolaganje institucijama, koje su nadležne za rješavanje situacije u vezi sa navedenim univerzitetom.

 

FOTO: AVAZ