Kantonalni štab civilne zaštite: Službe na prostoru USK spremne i prate stanje vodostaja

Zbog kiše koja od jučer pada, došlo je do porasta vodostaja rijeka i rječica u slivu rijeke Une. U Sanskom Mostu proglašeno je stanje elementarne nesreće, a obilna kiša pravi probleme i u ostalim dijelovima Unsko-sanskog kantona. Redovna nastava obustavljena je u cazinskoj Gimnaziji i Osnovnoj školi Tržačka Raštela, zbog nemogućnosti prilaza ovim školskim objektima. Više informacija donosimo iz štaba kantonalne civilne zaštite

Iako već dva dana padavine na sjeverozapadu zemlje ne prestaju, u Kantonalnom štabu civilne zaštite tvrde da razloga za paniku nema. Voda je prouzrokovala štetu na nekoliko objekata u Bihaću, a problema je bilo i u ostalim općinama Kantona. Poplave prijete i pojedinim školskim objektima u Cazinu, a kiša je ovdje prouzrokovala i obustavljanje saobraćaja na nekoliko mostova.

Ipak najkritičnije je u Sanskom Mostu, gdje je proglašeno i stanje elementarne nesreće. Iako se obilna kiša prognozira i u narednim danima, u Štabu civilne zaštite tvrde da rijeke neće dostići kritične tačke, niti uzrokovati veću štetu. Ipak, naglašeno je da su odgovorne službe na prostoru cijelog kantona spremne za eventualno potrebnu reakciju, piše RTV USK.