Bivši haški sudija i žrtve tvrde: Karadžić i Mladić mogli bi biti pušteni na slobodu

Sudija Christoph Flugge napustio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), izrazivši zabrinutost “zbog kršenja sudske nezavisnosti uz pomoć Ujedinjenih nacija (UN)”.

U intervjuu koji je dao za njemačke novine “Die Zeit”, Flugge je naveo da se povukao iz MMKS-a iz ličnih razloga, ali ne samo zbog toga, prenosi Klix.

“Jedna stvar me jako zabrinjava, a to je kršenje nezavisnosti sudstva uz pomoć UN-a. Turski sudija Aydin Sefa Akay je otpušten samo zbog toga što je turska vlada htjela da ode”, istakao je Flugge.

Flugge je istakao da je čuo od udruženja žrtava iz BiH da su veoma zabrinuti da bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti oslobođeni.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u razgovoru za BIRN BiH potvrdio je ovu zabrinutost.

“U kuloarima MMKS-a se govori o tome da Rusija itekako vrši pritisak, ne samo na sudije već na cjelokupan UN-ov sistem, kako bi se Karadžić i Mladić oslobodili. Cijela ova priča koja je nastala smjenom sudija iz vijeća, kad su u pitanju i Mladić i Karadžić, daje nam za pravo da izražavamo sumnju u sve ovo što se dešava”, kazao je Tahirović.

On je naglasio da sudija Flugge “spada u red sudija koji su presuđivali na osnovu relevantnih dokumenata i činjenica”.

Sudija Flugge je 2008. godine imenovan za sudiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a 2011. je izabran za sudiju MMKS-a. Bio je jedan od sudija koji su donijeli prvostepenu presudu Mladiću, te Zdravku Tolimiru.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid i druge zločine počinjene u BiH. Presuda Karadžiću očekuje se u ovoj godini. Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

U toku prošle godine došlo je do smjena više sudija iz žalbenih vijeća u predmetima “Karadžić” i “Mladić” zbog “percepcije pristrasnosti”, a Flugge je u intervjuu oštro osudio ovaj potez.

Flugge je u intervjuu istakao i da Milorad Dodik “pruža posebno loš primjer”, pojasnivši da je pred presudu Karadžiću izjavio da javno treba odlikovati heroje poput Karadžića. Naglasio je i “da zna kako se srbijanska vlada udvara osuđenim ratnim zločincima”, dodavši da su srbijanski ministri dočekali na beogradskom aerodromu neke ratne zločince po odsluženju njihovih kazni.

“To je niz skandala. Srbija šteti međunarodnom pravu”, rekao je Flugge za “Die Zeit”.