Karadžić smješten u britanski zatvor sa silovateljima i pedofilima

.
OSUĐENI ratni zločinac Radovan Karadžić zatvoren je u Velikoj Britaniji sa silovateljima i pedofilima u viktorijanskom otočnom zatvoru.

Prije nekoliko tjedana Velika Britanija je objavila da je pristala da bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen zbog ratnih zločina tijekom ratnih sukoba u BiH 1990-ih, bude prebačen u britanski zatvor, gdje će služiti ostatak kazne.

 

Karadžić (75) je osuđen na 40 godina zatvora 2016. nakon što je proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici u srpnju 1995., u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 muslimana.

 

"Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. On je bio odgovoran za pokolj muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u provedbi opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

 

"Trebali bismo se ponositi činjenicom da je Britanija, od potpore da ga se uhiti do zatvorske ćelije koja ga sada očekuje, podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine", rekao je.

 

Osim za genocid Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog 44-mjesečne srpske opsade Sarajeva i zbog nadgledanja kampanje etničkog čišćenja Hrvata i muslimana.

Skrivajući se nakon rata više od deset godina, uhićen je i predan Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srpnju 2008. Nakon presude smješten je u sudski zatvor u Den Haagu, gdje je bio godinama.

 

Karadžić smješten u britanski zatvor sa silovateljima i pedofilima

Kako prenosi Klix, Karadžić je sa silovateljima i pedofilima u viktorijanskom zatvoru na otoku Wight.

 

Karadžićevi odvjetnici protivili su se odlasku Karadžića u britanske zatvore te su tvrdili da u tamošnjim zatvorima kazne služi velik broj muslimana, pa bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi. Zato je Karadžić, piše Klix, smješten na Wight. Tamo muslimani čine samo oko deset posto od 1000 zatvorenika zatvora kategorije B. Klix piše da se radi o starom zatvoru, u kojemu neke ćelije nemaju ni vlastiti wc. Većina zatvorenika ima preko 50 godina, a neki pate i od demencije, dodaju.

 

Karadžićeva kći Sonja Jovičević tvrdi da je sada najveći problem odsječenost njezina oca "od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura" te da će on u Velikoj Britaniji prakticirati svoju vjeru i pisati stručne i književne radove.