Karadžić traži presretnute razgovore o Srebrenici

Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražila je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) presretnute razgovore iz jula 1995. godine koji se tiču dešavanja u Srebrenici.

Karadžićev advokat Peter Robinson zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da naloži Vladi SAD-a da preda sve transkripte presretnutih i snimljenih razgovora iz perioda u julu 1995. godine koji se tiču dešavanja u Srebrenici. Odbrana smatra da SAD posjeduje informacije koje će Karadžiću omogućiti da dokaže da je pogrešno osuđen za genocid.

– Tražimo od Žalbenog vijeća da od SAD-a traži da dostave ove informacije ili da odgovore ako ih ne posjeduju… To bi omogućilo da Karadžić pokaže da zapravo u relevantnom periodu nije znao da su zarobljenici u Srebrenici i da su ubijeni – stoji u zahtjevu, prenosi BIRN BiH.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.

Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.