Karamatić: Ako SDA ne prihvati hrvatske prijedloge, slijedi potpuna blokada vlasti

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić tvrdi da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu.

Karamatić je poručio da će HNS podržati zaključke HDZ-a BiH da do kraja mjeseca u parlamentarnu proceduru budu upućeni prijedlozi za izmjenu zakona koji će omogućiti Hrvatima da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku, te da u slučaju bošnjačkog odbijanja slijedi potpuna blokada BiH.

"Neće nama Bakir Izetbegović određivati šta smijemo, a šta ne smijemo da uradimo da bismo obezbijedili ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH", rekao je Karamatić.

On je poručio da će, ako SDA ne podrži ove zahtjeve, HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.

"To bi značilo da Vašingtonski i Dejtonski sporazum više ne važe i da Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne", navodi Karamatić.

 

(Izvor: Srna)