Kardinal Puljić: Svakoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje

vIKNO
Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u propovijedi na misi danas u sarajevskoj Katedrali istakao je da se o žrtvama Blajburga i svim žrtvama mržnje ne može govoriti bez "posebnih drhtaja srca" i da je to osnovni razlog zašto je prihvatio predvoditi misu na 75 godina stradanja na Blajburgu.

Molitva, kazao je kardinal, treba osloboditi od svih gorkih osjećaja i ljudskih naboja koji se javljaju pri sjećanju na ova stradanja.

- Molitva je najsvetiji čin, čin poštovanja, sjećanje na njih, cijena slobode koju izgrađujemo - naveo je kardinal Puljić i dodao da se tako obnavlja vrednovanje življenja.

Ljudska pravda mora progoniti zločine

Kardinal Puljić je kazao kako je sudbina mira velikim dijelom povjerena, ne samo zvaničnim državnim institucijama.

 - Ljudska pravda mora progoniti zločine - kazao je kardinal, ali i dodao da pravda stoji daleko od svakog slijepog nagona za osvetom i vodi se općim dobrom. 

On je podsjetio i na riječi Pape Ivana Pavla II 1994. godine u Sarajevu, kazao je kako o je humana kultura oduvijek gajila posebno poštovanje prema pokojnicima. 

- Tamo gdje je zavladala mržnja izgubio se osjećaj poštovanja. Ne možemo zaboraviti svoje pokojnike, pogotovo ako ih je ubila mržnja, koji su završili svoj život u teškim prilikama...  Tko izgubi poštovanje prema njima koje i kakve vrijednosti u sebi nosi  - naglasio je kardinal.

Dodao je i kako se boji živjeti s ljudima "kojima ništa nije sveto i koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama". 

Podsjetio je i na pismo biskupa objavljeno na 50. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, koji su obećali da će "ponizno pred Bogom odati kršćansku počast svim žrtvama". 

- Svakoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje - kazali su biskupi i dodali da su " likvidacije bez suda uvijek teški zločin pred bogom i ljudima.

Vrhbosanski nadbiskup podsjetio je da je rođen u vrijeme Blajburga, da svih ovih godina, kako je rekao, nisu otkriveni grobovi žrtava, da su oni stradali bez suda, "samovoljom onih koji su kipjeli bez mržnje". 

On se zato jučer molio za žrtve Blajburškog polja Jasenovca, Gline, Srijemske Mitrovice, Dravograda, Sarajeva, Foče, Širokog Brijeg ... 

- Kada će se dići šutnja s tih grobova ovisi i od današnjih nositelja vlasti - poručio je kardinal Puljić.

Dodao je kako danas i ovdje treba stvarati klimu suživota, praštanja, povjerenja, pomirenja. 

- Ali te postavke počivaju na temelju istine. Nema pomirenja i povjerenja bez unutarnje katarze - dodao je kardinal.  

Zato je preporučio da valja ljudski i vjernički svaku stvar nazvati pravim imenom, ukazati na činjenice.

- Prihvaćajući istinu oslobađa prostor za stvaranje pomirenja  - kazao je i dodao da ko ne želi istinu stavlja se iza zla koje brani, nije graditelj mira nego širitelj zla. 

- Nijedan se zločin ne može braniti, ko se ne distancira od zločina postaje sudionik - kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Na kraju je poručio:

- Praštanje ne isključuje istinu, ono je traži

Pravda je pretpostavka praštanja 

Kardinal Puljić je kazao da je pravda bitna pretpostavka praštanja .

- Nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo. Nitko nema pravo dirati rane, boli onih koji pate radi gubitka svojih najbližih niti žrtve onih koji su ugradili dio svoju rodnu grudu.  Ako to ne poštujemo nema u nama ni ljudskog ni vjerničkog ni nacionalnog dostojanstva  - kazao je.

Treba, dodao je kardinal jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine i da se povjest temelji na istinama a ne na političkoj podobnosti.

Karinal je rekao i da sjećanje na  žrtve nije huškačka mašinerija nego čuvanje vlastitog dostojanstva .

- Niko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo i odajemo dužno poštovanje svim žrtvama - naglasio je. 

Kardinal je na kraju apelirao na sve da se zaustavi  manipuliranje žrtvama.  

- Da se prestane s dvostrukim mjerilima u poštivanju žrtve, da se prestane s političkim istinama - dodao je.