Kasne decembarske plaće, vlast u KS rizikuje masovne štrajkove

Piše: A. Varatanović (patria) Kriza koja traje u Kantonu Sarajevo sa pokušajem smjene aktuelne Vlade KS od kraja 2019. godine ima posljedice i za sve uposlene čije se plaće isplaćuju iz Budžeta KS. Riječ je o oko 23.000 uposlenih. Iako je danas 8. januar decembarska naknada za prijevoz još uvijek nije isplaćena, niti se vrše pripreme za isplatu decembarskih plaća koje se inače isplaćuju do 10. u mjesecu

Iako ne bi trebao da postoji razlog za kašnjenje jer je riječ o sredstvima iz prošlogodišnjeg budžeta, o zastoju koji je nastupio niko otvoreno ne govori. Već je najavljeno da januarske plaće neće biti isplaćene ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart 2020. godine. 

Ukoliko decembarske plaće ne budu isplaćene do 10. januara mogla bi nastupiti kriza u vidu štrajka uposlenih o čemu postoje već određene najave. Kanton Sarajevo ulazi u krizu koja bi mogla imati duboke posljedice za one koji vode Kanton Sarajevo. Treba podsjetiti da od 2. septembra traje štrajk radnika u zdravstvu, a zbog neisplaćivanja plaća od kojih zavise uposleni i njihove porodice štrajku će se pridružiti i uposleni u drugim oblastima. 

Političko nadmudrivanje stare i nove većine unutar 35 zastupnika u KS koji se ponašaju kao marionete svojih lidera ispaštaju i uposleni i svi građani KS ukoliko dođe do štrajkova. 

Nakon što je današnja sjednica Skupštine KS prekinuta zbog nedostatka kvoruma stare većine (NiP, Naša stranka, SDP BiH, NBL, Damir Nikšić, Damir Marjanović), a ni nova većina (SDA, SBB, DF, BOSS) nema kvorum za rad, postalo je jasno da je Kanton Sarajevo talac 35 ljudi i njihovih nalogodavaca.