Katar daje IOM-u 620 hiljada KM za migrante i izbjeglice u BiH

U Sarajevu će danas biti potpisan ugovor između organizacije Qatar Charity i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kojim se reguliraju Projektne obaveze vezano za odobreni iznos od 620.341 KM (364.050 USD), koji je namijenjen za podršku upravljanju migrantskom i izbjegličkom situacijom u Bosni i Hercegovini u trajanju od 12 mjeseci.

Iz IOM-a je saopćeno da će Projekt doprinijeti poboljšanju uslova za život i sigurnosnih uslova u privremenim prihvatnim centrima, prenosi Fena.

U saopćenju se navodi da planirane aktivnosti uključuju poboljšanje postojeće infratrukture i proširenje trenutnih kapaciteta centara. Dodatno, manje aktivnosti bit će organizovane kao podrška lokalnim zajednicama koje su domaćini izbjeglicama i migrantima.

Najavljeno je da će ugovor potpisati Faisal Rashid A. T. Alfehaida, pomoćnik izvršnog direktora za operacije i međunarodnu saradnju uime Qatar Charity i Dražan Rozić, projektni koordinator za upravljanje migracijskom situacijom u Bosni i Hercegovini uime Međunarodne organizacije za migracije (IOM).