Admir Katica: Zbog čega komesar nije dobio zadovoljavajuću ocjenu

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za N1 je pojasnio zašto komesar MUP-a KS, Mevludin Halilović nije dobio zadovoljavajuću ocjenu Nezavisnog odbora. Istakao je i to da smatra da nije pod političkim utjecajem.

Podsjećamo, Nezavisni odbor donio je jednoglasnu odluku "ne zadovoljava", a Katica je podsjetio da su skoro isti članovi Nezavisni odbora Halilovića izabrali za komesara prije dvije godine.

U jednoj stavci je navedeno da je Halilović pod političkim utjecajem, a Katica je podsjetio da je prilikom njegovog izbora - zaključeno da nije pod političkim utjecajem.

"Tvrdim i sad da nije pod utjecajem, nije bio ni kada je izabran. Sada taj Nezavisni odbor daje ocjenu komesaru, i sada je kao instruisan politički, sada je u sukobu interesa", kazao je Katica. Podsjećamo, Admir Katica bio je član Nezavisnog odbora prilikom izbora Mevludina Halilovića za komesara MUP-a KS. 

"Ja sam analizirao više puta, iscrpna je analiza i ono što mogu reći i pohvaliti je taj metodološki koncept koji su uradili za 2018. godinu. Postupanje za vrijeme perioda kada je bio v.d. komesara, ono što je navedeno u programu rada za mandatni period, i ono što je u ocjeni rada za 2017. godinu, što je Nezavisni odbor uzeo kao rezervu u odnosu na zadovoljavajuću ocjenu tada", ispričao je za N1.

"Preventivne represivne aktivnosti, rad policije u zajednici i vidljivost policije na terenu. To je tražio Nezavisni odbor, da se izvrši i uradi u 2018. godini. Oni su to analizirali i utvrdili da to nije tako urađeno", poručio je Katica za N1.

"Urađeno je nešto, ali nije dovoljno", dodao je.

Katica je između ostalog rekao da ocjena Haliloviću nije ocjena rada policije.

"Provlači se da je ovo ocjena rada policije. Policajci ovo doživljavaju kao ocjenu svog rada. Nije to to. Ovo je ocjena rada kormilara broda policije. Brod je dobar, ali kormilar je ocijenjen", izjavio je.

Halilović je stupio na dužnost u maju 2017. godine. Za tu godinu je ocijenjen pozitivno, s rezervom. Potom je objasnio primjer, slučaj, zbog kojeg je Halilović ocijenjen nezadovoljavajućom ocjenom. 

"Najbolji primjer i po nalazima Nezavisnog odbora je da fali integriteta i jačanja povjerenja građana. Predmet Dženan Memić je poznat da narušava sliku policije. Mi imamo dva službenika koji su napravili takve pogreške, koje su imale utjecaj na istraživanje, gotovo neoprostive - a one zastarjevaju u disciplinskom postupku. Predmet u istom predmetu se dešava u meritumu, a i u formalnoj je zastari. Ne želi se naglasiti, ta dva službenika koja su napravila greške - ocijenjeni su ocjenom 'odličan'. A ta ocjenu daje komesar Halilović, a za ocjenu odličan se dobija čin više. Kakva je to poruka?", izjavio je Katica.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo ocijenila je rad komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića kao nezadovoljavajućim. Kako nam je potvrđeno, odluka je donesena jednoglasno i komesar ima pravo prigovora u roku od osam dana.

Sarajevski policajci danas su se okupili ispred zgrade Vlade KS kako bi iskazali podršku komesaru Haliloviću. Ranije je Nezavisni odbor negativno ocijenio rad komesara Halilovića.