KB Bihać: Za liječenje koronavirusa potrebna krvna plazma

Krvna plazma
- Odaziv građana za darivanje krvi je smanjen, te iz Službe za transfuziologiju Kantonalne bolnice upućuju apel za sve zdrave darivaoce da se odazovu i daruju krv..

BIHAĆ, 27. marta - Liječenje osoba koje su zaražene koronavirusom, koje imaju izražene simptome i težu kliničku sliku zahtijeva korištenje  krvnih pripravaka, odnosno plazme. Na području USK broj oboljelih sa težim simptomima je na sreću još uvijek mali, ali je potrošnja krvi tokom marta izrazito povećana.

U isto vrijeme broj darivalaca značajno je smanjen. Iz Službe za transfuziologiju KB uputili su apel za sve zdrave darivaoce da  se odazovu i daruju krv.

Načelnik Službe za transfuziologiju dr. Tarik Zejćirević ističe da su rezerve prilično iscrpljene, te moli građane koji su prehlađeni i koji su bili u kontaktu sa mogućim oboljelim od koronavirusa da ne dolaze.  

Procedure i mjere zaštite se, kako kažu, striktno poštuju prilikom same procedure te građani ne trebaju, zbog straha od virusa, biti zabrinuti. Javiti se mogu svaki dan u Službu, a kako bi se  rezerve dopunile akcije darivanja krvi će se provesti u još nekoliko općina i gradova.

Tako će terenska akcija u Cazinu biti provedena 4. aprila, a u Bosanskoj Krupi 11. aprila, a nakon toga i u drugim općinama USK.

Izvor: