Kćerka Fikreta Abdića ne želi surađivati s istražnim organima i prijeti sa sigurne udaljenosti

Sud

Mi se plašimo za njegov život, ali svi progoni i represije neće promijeniti volju građana, poručuje kćerka Fikreta Abdića, bez želje za saradnjom s pravosuđem 

Nakon što je velikokladuškom načelniku Fikretu Abdiću i njegovom suradniku Sulejmanu Siliću određen pritvor od 30 dana, reakcije na akciju Mreža ne prestaju.
Fikret Abdić se sumnjiči da je počinio krivično djelo sa Selimom Kajtezovićem, koji je već priznao krivnju. Svjedok navodi da su sve javne nabavke nadzornih radova dodjeljivane birou SENSA u vlasništvu Sulejmana Silića, koji je obnašao službu koordinatora svih šefova službi u Općini.

Nezakonita korist

SENSA je povlačila sredstva iz budžeta za 26 ugovora, načelnik Abdić je za njih znao i potpisivao isplate. Kolika je na ovaj način pričinjena šteta budžetu, tek će se utvrditi, jer Tužilaštvo USK-a ima više od 200 dokaznih materijala. Tužilaštvo ima i 20 svjedoka te priznanje troje osumnjičenih, kazao je na ročištu tužilac Adnan Tulić. Fikret Abdić se sumnjiči da je zajedno s kćerkom Elvirom Abdić Jelenović, koja je nedostupna organima gonjenja, namještao budžet da bi Udruženje nezaposlenih dioničara Agrokomerca izvuklo nezakonitu korist od 650.000 KM.
Načelnikov advokat Hamdija Veladžić nije nam bio dostupan, a Elvira Abdić Jelenović dala je izjavu iz inostranstva putem službene stranice Laburističke stranke, čija je predsjednica.
Ona je kazala da je očekivala odluku o puštanju na slobodu, upozorila je na to da je njen osamdesetogodišnji otac rizična grupa za koronavirus te da se obitelj plaši za njegov život.

Abdić je umjesto općinskog pravobranioca angažovao privatnog advokata te se i za to tereti u optužnici


- Radi se o politički montiranom procesu i farsi iz kuhinje probošnjačkih stranaka predvođenih SDP-om, a s ciljem da se oduzmu ovlasti načelniku, istakla je Abdićka, oštro kritikujući i medijske istupe esdepeovca i zajedničkog načelničkog kandidata sedam stranaka u Velikoj Kladuši Jasmina Hušića.
Hušić, koji je bio šef Službe za građenje i zaštitu okoliša u Općini, sada je svjedok Kantonalnog tužilaštva.
- Oni moraju nešto reći, Elvira oprobanim metodama prodaje priču svojim biračima i pokušava sve zamaskirati. Evo, ako je sve tako, onda treba da dođe pred pravosudne organe. Međutim, ona ostaje u Hrvatskoj i neće da dođe, odgovorio je Hušić predsjednici Laburističke stranke.
On sam je već četiri godine bio pod mobingom načelnika Fikreta Abdića i ekipe koja je pod optužnicom.
- Zabranili su svim službenicima kojima ja rukovodim u službi da sa mnom komuniciraju, zabranili mi primanje stranki i uzeli kancelariju, informatičku opremu. Već četiri godine me izgone s posla da bi oni radili ove stvari za koje su optuženi, ispričao nam je Hušić.

Građevinska mafija

No, porodica Abdić i dalje smatra da su FUP, Tužilaštvo USK-a, mediji i probošnjačke stranke u zavjeri protiv njih, ističe Abdić Jelenović.
- Sve to je u sprezi s jednom građevinskom mafijom koja želi da dođe do prava koje joj u općini Velika Kladuša ne pripada. Svi politički progoni i represija neće promijeniti volju građana, ako izbora u ovoj godini uopšte i bude, poručila je Elvira Abdić Jelenović, koja ne pokazuje namjeru da surađuje s istražnim organima.