Kina cenzuriše internet u Hong Kongu

internet
Kineska vlada je uvela nove ovlaštenja u dokumentu objavljenom u ponedjeljak navečer s ciljem cenzurisanja hongkonškog interneta i olakšavanju pristupa korisničkim podacima koristeći novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, ali američke tehnološke kompanije pružile su otpor navodeći da su zabrinute zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava.

 

Planovi za online cenzuru sadržani su u vladinom dokumentu na 116 stranica koji je također otkrio proširene ovlasti policije, omogućujući racije bez sudskog naloga i nadzor nekih istraga ako oni smatraju da je ugrožena nacionalna sigurnost.

Kina je prije sedmicu dana uvela novi zakon u poluautonomnoj regiji Hong Konga, koji je usmjeren na kažnjavanje pokušaja subverzije, secesije, terorizma i saradnje sa stranim silama. Tekst zakona je držan u tajnosti sve do trenutka kada je stupio na snagu, prenosi AFP.

Uprkos uvjeravanjima da će zakon ciljati samo mali broj ljudi, novi detalji pokazuju da je to najradikalnija promjena u slobodama i pravima od kada je Britanija grad vratila Kini 1997. godine.

U ponedjeljak navečer, američki državni sekretar Mike Pompeo izrazio je protivljenje zbog poteza cenzurisanja aktivista, škola i biblioteka od kada je zakon stupio na snagu.