Kina planira graditi oružje na Mjesecu koje će štititi čovječanstvo od nestanka

.
Kineski "Planetarni odbrambeni sistem" nedavno je dobio zamah, a pekinški istraživači sada planiraju da iskoriste mjesec da zaštite Zemlju od udara asteroida koji bi potencijalno mogli zbrisati grad ili ljudsku civilizaciju, tvrde naučnici uključeni u projekat.

 

Dva optička teleskopa bila bi izgrađena na južnom i sjevernom polu Mjeseca kako bi istražili prostor oko njih u potrazi za bilo kakvim prijetnjama koje su se mogle provući kroz zemaljsku mrežu ranog upozorenja, posebno one koje se približavaju sa slijepe strane okrenute prema suncu.

Novi projekat podrazumijeva postavljanje tri satelita čuvara koji nose gomile goriva i kinetičkog oružja u mjesečevu orbitu oko Zemlje, rekao je Wu Weiren, glavni dizajner kineskog programa za istraživanje Mjeseca, u radu objavljenom u kineskom časopisu Scientia Sinica Informationis koji je recenzirao.

Prema planiranom projektu, kada sistem otkrije nebesko tijelo s potencijalom da izazove ozbiljnu štetu, šalje jedan ili sve satelite čuvare da presretnu asteroid u kratkom vremenskom periodu, samo sedmicu dana, brže od bilo kojeg rakete lansirane sa Zemlje, prema timu.

"Imaće sposobnost da presreće nadolazeće asteroide iz svih pravaca i može formirati odbrambeni krug otprilike dvostruko veći od udaljenosti između Mjeseca i Zemlje – prečnika oko 800.000 km", rekli su Wu i njegove kolege.

Kineski sistem odbrane Zemlje koji se trenutno razvija sastoji se od džinovskih radara i teleskopa u pokušaju da spriječe izumiranje poput onog koji je zbrisao dinosauruse prije oko 65 miliona godina.

Planetarni nadzor

Ali prije nego što se probije na Mjesec, Kina bi prvo lansirala satelite u mjesečevu orbitu kako bi testirala svoje najnovije tehnologije nadzora, praćenja i presretanja.

Ovi sateliti bi se potencijalno mogli koristiti za odbranu kineske nacionalne sigurnosti tako što bi teleskopi i senzori bili usmjereni prema Zemlji, sugeriraju istraživači.

Oni "imaju mogućnost da nadgledaju geosinhronu orbitu", pojas na velikim visinama u kojem se nalaze mnogi komunikacijski i vojni sateliti, navode u listu.

Sateliti koji štite Zemlju mogli bi pomoći Kini da budno prati satelite drugih zemalja "i poboljšati sposobnost zaštite svemirske imovine visoke vrijednosti".

Sve veća moć svemira

Kina je postala rastuća svemirska sila , koja posljednjih godina ulaže sve veće napore da poboljša svoje sposobnosti u svemiru. Do sada je Kina lansirala nove satelite, spustila sonde na Mjesec i istražila njegovu tamnu stranu, pa čak i izgradila vlastitu svemirsku stanicu.

Administrator NASA-e Bill Nelson rekao je ranije ovog mjeseca da je zabrinut zbog mogućnosti da Kina preuzme mjesec, iako je Peking to negirao i odbacio ove tvrdnje.

Ilustracija: Shutterstock