Kina predstavila "majku svih bombi": Čudovište od šest metara koje može zbrisati bilo koju metu

Kina ima novu bombu – i ogromna je. Rastuća supersila, Kina, predstavila je novitet – novu verziju bombe koju je predstavila kineska industrija oružja NORINCO. Radi se o zračnoj bombi s potencijalnom masovnog uništenja, prenijeli su lokalni mediji.

Norinco je u decembru prošle godine na svojoj web stranici objavio video s prikazom bombe koju je bombarder H-6K ispustio iz zraka te simulirao ogromnu eksploziju. Ova je bomba ujedno i prvo takvo oružje predstavljeno javnosti, piše News.com.au.

Izvještaj pokazuju kako je je ovo najsnažnija nenuklearna bomba u Kini te da bombarderi H6K mogu odjednom prenijeti samo jednu zbog njene veličine i težine, prenosi Dnevnik.hr. 

Kineska "Majka svih bombi" navodno je duga oko 5-6 metara te se pretpostavlja da bi svojim udarom mogla odjednom izbrisati cijele zemaljske mete, npr. zgrade ili skloništa za odbranu.

- Masivna eksplozija može lako i potpuno izbrisati utvrđene zemaljske ciljeve kao što su zgrade, skloništa za odbranu ili vojne baze“, rekao je Vej Dongčui (Wei Dongxu), vojni analitičar iz Pekinga.

Oružje je vrlo slično MOAB-u (Massive Ordnance Air Blast), iliti „Majci svih bombi“, ali se tvrdi kako je kineski model lakši i manji – vjerovatno namjerno kako bi se omogućilo da bomba bude bačena s bombardera.

- Američka bomba je toliko velika da je mora nositi veći transportni avion - rekao je Veji, ističući da bombarder može letjeti brže i da može ciljati s većom preciznošću.

MOAB je razvijen 2003. godine kao priprema za američku invaziju na Irak, s cijenom od 16 miliona dolara, ali se oružje pokazalo previše rizičnim za korištenje u gusto naseljenim područjima Iraka.

Ta je bomba prvi puta bačena u borbi 2017. godine u pokušaju uništenja tunelske mreže koju koristi ISIL na istoku Afganistana. Bacanje je okarakterizirano kao uspjeh te je Donald Tramp (Trump) cijeli poduhvat pohvalio no brojke poginulih nisu objavljene. Afganistan je iznio izvještaj kako je poginulo između 36 i 92 ISIL-ova borca.