Kineske vlasti za tri godine uništile hiljade džamija na sjeveru zemlje

asd
Hiljade džamije u Xinjiangu je kineska vlast uništila ili oštetila za samo tri godine, stoji u izvještaju o kineskoj represiji nad muslimanskim manjinama.

Australijski institut za stratešku politiku (ASPI) je formirao projekat koji je uz pomoć satelitskih snimaka i terenskog izvještavanja mapirao opsežnu i kontinuiranu izgradnju logora i uništavanje kulturnih i vjerskih lokacija na sjeveru Kine.

Kineske vlasti tvrde da na tom području ima više od 24.000 džamija i da ih čuvaju, no prema izvještaju ASPI-ja neoštećenih vjerskih objekata je ostalo tek nešto više od 15.000.

"Ovo je najniži broj džamija još od kulturne revolucije kada su svedene na 3.000", stoji u izvještaju.

Procjenjuje se da je od 2017. godine 30 posto džamija potpuno uništeno, a 30 posto njih na neki način oštećeno, srušene su im munare, neka su mjesta pretvorena u parkirališta ili se upotrebljavaju u poljoprivredne svrhe. Oko 50 posto zaštićenih objekata kulturne baštine je uništeno ili oštećeno, uključujući i potpuno uništeni Ordam mazar, drevni hodočasnički gradić iz 10. vijeka.

U područjima gdje se nalazi veliki broj turista kao što je glavni grad regije nije zabilježen veliki broj razaranja, međutim prema izvještaju posjetitelja tih gradova većina džamija je prenamijenjena za nešto drugo ili su zaključane.