Kineski turisti će večeras prenoćiti u Neumu: Koja im je sljedeća destinacija?

Prema tvrdnjama koje su se pojavile u hrvatskim medijima, turisti iz Kine bi sutra trebali biti u Srajevu

Granična policija djeluje u potpunoj saradnji i prema uputama stručnih osoba Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao nam je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman, govoreći o dolasku grupe turista iz kineske provincije Wuhan u BiH,prenosi oslobođenje.ba.

- Ono što je za sada izvjesno je da je ta grupa turista već proputovala kroz Neum, na putu ka Dubrovniku i, kako su najavili našim graničnim policajcima, vratiće se večeras u Neum gdje će i prenoćiti. Tek kada ponovo budu došli u Neum moći ćemo znati koje su njihove dalje destinacije, kazao je Hofman.

Prema njegovim riječima, ova grupa turista nije medicinski pregledana prilikom ulaska u BiH na graničnom prelazu u Neumu.

- Morate znati i to da koronavirus ima period inkubacije do 14 dana, nakon čega se pojavljuju prvi znakovi oboljenja, dodao je Hofman.

Inače, ova grupa od 29 turista, od kojih je 18 iz pokrajine Wuhan, iz koje je krenula epidemija koronavirusa, jučer je doputovala u Hrvatsku iz Milana. U Milanu, na aerodromu je urađen sceerning stanja organizma, gdje je konstatovano da niko od njih nema simptoma korona virusa. Prije dolaska u BiH obišli su Plitvice i Dalmaciju, a trenutno su u Dubrovniku.
Piše: A. Š.