Kišne padavine u Mostaru izazvale poplave i napravile štetu

Obilne kišne padavine koje su noćas pale u Mostaru izazvale su brojne probleme u gradu na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom prijepodneva u Mostaru su bili blokirani brojni prilazi stambenim, ugostiteljskim objektima i javnim ustanovama, što svjedoče ostatci blata na mjestima koja su bila potopljena.

Ekipa Anadolu Agency (AA) zabilježila je vodom pokrivene površine i mjesta koja su bila poplavljena, poput Dubrovačke ulice, parka Zrinjevac te Stare gradske jezgre.

Vodene bujice, kako doznaje ekipa Anadolu Agency (AA), nanijele su materijalnu štetu brojnim građanima, koje će se tek kasnije zbrajati.

Rijeka Radobolja je u porastu kao i Neretva, a područje oko Starog mosta koje je također bilo pod vodom nije umanjilo interes turista za fotografiranje ispod UNESCO-ovog zaštićenog i nadaleko poznatog spomenika.

Glasnogovornik Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović tvrdi da u Operativni centar u kojem bi se po logici stvari trebale prikupljati i prikupljaju sve informacije nema dojave o većim poteškoćama u Mostaru za razliku od Konjica.

“Na području općine Konjic regionalna cesta koja vodi od Buturović polja prema Barskovićima, točnije na lokalitetu Goransko polje, je zatvorena za promet”, kaže Pavlović za Anadolu Agency (AA).

Kad su u pitanju korita rijeka, Pavlović naglašava kako je logično za vrijeme obilnih kiša da raste vodostaj, ali kako naglašava, u ovome trenutku nema bilo kakve informacije i dojave da prijeti neka ozbiljnija opasnost.

“Na mjernoj stanici kad je u pitanju Neretva negdje oko 13 sati razina vode je bila na 753, a poznato je da se proglašavaju redovite mjere obrane od poplava kada razina vode bude na 850 centimetara, tako da ima dovoljno prostora u koritu rijeke Neretve”, pojasnio je Pavlović za Anadolu Agency (AA).