VELIKA KLADUŠA: Građani očekuju rješenja migrantske krize (VIDEO)

Za razliku od jučerašnjeg dana, na graničnom prijelazu Maljevac nadomak Velike Kladuše danas je bilo mirno...

VELIKA KLADUŠA, 19. juna - Policijske patrole nadziru prostor na kojem je jučer prijetilo da će doći do eskalacije sukoba između 200-tinjak migranata koji su se zaputili ka granici i policijskih službenika koji su spriječili mogući haos.

- Za razliku od jučerašnjeg dana, na graničnom prijelazu Maljevac nadomak Velike Kladuše danas je bilo mirno.

Tokom noći većina ih se vratila se u prihvatni kamp nadomak grada a o jučerašnjim dešavanjima nisu bili raspoloženi govoriti. Kladuša se suočava sa velikim prilivom migranata koji iz različitih putnih pravaca stižu u grad. Jučerašnja dešavanja, prije nekoliko dana ubistvo migranta  i sve učestalija razbojništva od problematičnih grupa razlog su  za sazivanjem sjednice Općinskog vijeća. Većina je mišljenja da je bezbjednost građana ugrožena, te da je država u ovom slučaju zakazala.

Sa migrantskom krizom sve se teže nose i u Domu zdravlja. Dnevno se ovoj zdravstvenoj ustanovi obraća do 100 migranata a doznačena sredstava od općine i Kantona  za njihovo zdravstveno zbrinjavanje nisu dovoljna.

Predstavnici lokalne vlasti očekivali su danas da će o trenutnom stanju sigurnosti građana u Kladuši i uopće u Krajini, kao i o prijedlozima za rješavanje migrantske krize čuti od nadležnih iz viših nivoa vlasti koji su pozvani na sjednicu. Odazvali su se predstavnici ministarstva sigurnosti i Ureda za odnose sa strancima. Osim konstatacije da je Krajina nova balkanska ruta gdje je očekivati sve više migranata te da Krajišnici moraju biti strpljivi, malo šta je konkretno predočeno. Vijećnici Kladuše danas  su i izrazili nezadovoljstvo namjerama viših nivoa vlasti da se na području ove općine formira Centar za migrante.

Kao što je javnost upoznata prijedlozi su da se sa privremene  lokacije, gdje su uslovi za boravak krajnje loši, migranti izmjeste u objekte Agrokomerca, gdje bi se smjestili i oni iz ostalih dijelova USK. Od direktora ovog poduzeća saznajemo da je jedini prihvatljiv prostor koji bi se mogao adaptirati, onaj u naselju Polje, bivša UN a kasnije SFOR-ova baza.

Potvrdu ove lokacije kao budućeg glavnog centra za smještaj migranata dala i Vlada Federacije. Prema informacijama Ministarstva sigurnosti na podrčuju općine Velika Kladuša trenutno je oko 1000 migranta među kojima je značajan broj žena i djece. Ukupno u BIH do sada je registrovano 7000 migranata.