Velika Kladuša: Povećan broj novorođenih beba i broj sklopljenih brakova u 2019. godini

Podaci koji stižu iz Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša govore da ova općina i u 2019. godini bilježi pozitivan prirodni priraštaj i povećanje broja upisanih novorođenih beba u matične knjige.

U 2019. godini u matične knjige rođenih u Velikoj Kladuši upisane su 642 bebe. Od tog broja 104 su bebe rođene u inostranstvu.

U godini iza nas broj rođenih beba daleko je veći u odnosu na broj umrlih osoba. U matičnu knjigu umrlih prošle godine upisana je 391 osoba.

Prema riječima Šahinovića, šefa Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, općina Velika Kladuša pozitivan prirodni priraštaj bilježi u proteklih pet godina, i ovi podaci svrstavaju je među rijetke općine u BiH koje imaju pozitivan prirodni priraštaj. Osim povećanja broja upisanih novorođenih beba u matične knjige u prošloj godini kladuška općina imala je i povećanje broja vjenčanja. Sudbonosno „DA“ izreklo je 417 parova i to je najveći broj u proteklih 5 godina.

Najviše vjenčanja bilo je u julu i augustu, prije svega radi sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, a vjenčavaju se u rodnom mjestu.