Kladušanin Edis je uz pomoć brata i prijatelja obnovio 20 krovova nakon nevremena u Sloveniji

.
Orkansko nevrijeme koje je prošli tjedan u ranim jutarnjim satima haralo velikim dijelom sjeveroistočne Slovenije i mnogima nanijelo nesagledivu štetu, mnoge nije ostavilo ravnodušnima. Mnogi su odmah priskočili u pomoć poznaniku, susjedu, prijatelju, strancu, jer nikad se ne zna gdje će sutra udariti.

 

Tako se među prvima oglasio vlasnik Građevinskog servisa Tajči Vehabović iz mjesta Apače, Edis Vehabović, koji je odmah zajedno sa svojim kolegama, starijim bratom Elvisom Vehabovićem i Aldinom Hodžićem, pomogao sanaciju nekoliko oštećenih krovova u Apaškoj dolini.

Nakon objave na Portalu Gpmaljevac.com mnogi su ga zvali za pomoć a nisu ga “promašili” ni mnogi mediji u Sloveniji koji o njemu imaju samo riječi hvale.

“Naravno da krovište ne možemo popraviti ako je i krovna konstrukcija potpuno uništena, ali ako je krovište uništeno, rado dolazimo pomoći. Svi s područja Apaške doline i Gornje Radgone kojima je potrebna naša pomoć doći će besplatno pomoći u rehabilitaciji. Nazovite na broj telefona 070/227-565 i dogovorit ćemo se što možemo dogovoriti odmah, a što kasnije”, objavio je Edis, koji dolazi iz okoline (Vrnograč) Velike Kladuše u BiH.

Tjedan dana kasnije, kada je već sanirano 20 krovova, i dalje mu se javljaju uglavnom stariji i nemoćni. “I mene je jako boljelo kad sam pogledao oko sebe tog jutra, sat ili dva nakon najgore oluje. Nevrijeme je iza sebe ostavilo pravu pustoš, mnoge su stambene zgrade jednostavno ostale bez krovova, a neke su pretrpjele i veću štetu. Stoga sam odlučio odmah ponuditi pomoć ljudima koji bi je prihvatili. Isti dan smo popravili neke krovove. Nažalost, još uvijek postoje neke zgrade bez svega, jer im je zadnje nevrijeme odnijelo krovove i pokriveni su samo folijom, jer krovišta nema dovoljno, a nedostaje i krovopokrivača. Zato požurimo i pomognemo koliko možemo. Ljudi su nas dobro prihvatili i vjerujem da ćemo još nekome pomoći u budućnosti”, rekao je Edis za portal Slovenske novice.

Edis se u Sloveniju doselio prije sedam godina. prije dvije godine osnovao je privatnu građevinsku tvrtku koja uspješno posluje. Njegove glavne djelatnosti u izgradnji i obnovi objekata, jer je i sam profesionalni zidar, su fasade, postavljanje keramike, soboslikarski i sl. Bez obzira na to, sada s kombijem i dvojicom kolega u rodnoj općini nudi besplatnu pomoć od kuće do kuće, posebice u popravci krovova.

Građevinski servis Tajči Vehabović ostao je bez prihoda zbog besplatne pomoći, ali dobrodušni Edis, Elvis i Aldin ističu da mnogi ponude koji euro ili marendu. “Mi ćemo nadoknaditi gubitak prihoda; Nažalost, nevrijeme je napravilo dosta razaranja, tako da će biti još puno posla za sve graditelje“, dodaje Edis, kojem dobrotvornost nije strana jer je prije dvije godine, kada je Petrinju u Hrvatskoj pogodio jak potres, bio dio tima svog tadašnjeg poslodavca, Simbau doo, u dobrotvornoj pomoći u sanaciji oštećenih stambenih i drugih objekata.

Sretan u obitelji i poslu

Edis je rođen 1989. godine, ukratko je za portal Slovenske novice predstavio svoj život koji je započeo neposredno prije raspada bivše zajedničke države i kada u njegovoj domovini nekoliko godina nije bilo mira. Nakon osnovne škole pohađa gimnaziju i postaje zidar, jer je bio svjestan da dobrih građevinara svugdje nedostaje. Unatoč tome, u BiH nije bilo puno prilika za zaposlenje, pa se prije sedam godina preselio u Sloveniju, prvo u Celje i Rogašku Slatinu, zatim u Maribor, gdje se zaposlio u tvrtki Simbau, a godinu dana radio je i u Saubermacher Lenartu, u kojem je razdoblju imao i popodnevni obrt. Prije dvije godine odlučio se na samostalan put i ne žali.

Sa suprugom Sanitom imaju petero djece (dvije kćeri i tri sina), u dobi od četiri mjeseca do 12 godina, kako kaže, osjeća se odlično jer je uspješan u poslovnom svijetu i u obiteljskom okruženju.

Ljubazni građevinar, koji je napravio lijep itinerer za budućnost u Sloveniji, posebno u radgonskom kraju i na Apaškom polju, objasnio je da mnogi vlasnici kuća moraju dobro pogledati kakav krov imaju. “Moram priznati da su mnogi u jako lošem stanju, a gledajući sve te stare krovove pomislili biste da i nije tako loše. Svima savjetujem da što prije nabave novi krov, jer nikad ne znamo kada će naletjeti još jedan uragan, a tada može biti prekasno. I blaže nevrijeme moglo bi biti kobno za mnoge krovove, što bi moglo biti i opasno za stanovnike ili druge ljude“, ozbiljno je upozorio Edis, dodajući da im posao otežava trenutni nedostatak materijala, posebno starije cigle.

Edis, Elvis i Aldin će i ubuduće pomagati koliko mogu, a već su dokazali, kako je slikovito rekao jedan od prisutnih u lokalu u kojem smo razgovarali, da heroja ima i ako nema rata…!