Kladuški planinari jutros krenuli na srebrenički Marš mira “Nezuk – Potočari 2023”

laninari
Na Marš mira „Nezuk – Potočari 2023“ jutros je iz Velike Kladuše krenulo 35 članova Planinarskog društva „Velika Kladuša“ i 15 članova Planinarskog društva „Krajišnik“.

 

Dolazak u  Nezuk planiran je u poslijepodnevnim satima, a sutra će se ovi Kladuščani pridružiti ostalim učesnicima Marša mira, koji se održava po 19. put i predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti obilježavanja Srebreničkog genocida. Ove godine obilježava se 28. godišnjica od genocida u kojem je ubijeno 8372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenica.

Trasa “Marša mira“ spremna je za sve učesnike kojih će ove godine biti do četiri hiljade. Kolona učesnika pješačkog pohoda, koji se organizira u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kreće 8. jula iz Nezuka prema Potočarima. Kretat će se redovnom trasom uz zadržavanja na stratištima i održavanje historijskih časova.

Učesnici “Marša mira” pješače od Nezuka do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani tog ljeta 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija.

“Marš mira” su pokrenuli preživjeli Srebreničani, a on simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici.

Vlada FBiH je i obe godine 11. juli proglasila Danom žalosti u Federaciji BiH.